Filatelista

„БЕОГРАД 72" ТРАДИЦИЈА САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ

Управни одбор је одлучио на састанку од 13 маја да се већ сада почне са припремама за изложбу „Београд 72", која ће се као што је уобичајено отворити на Дан ослобођења Београда. Председник Соколић је обавестио Управни одбор на су другови из СССРН Земуна вољни да и ове године помогну организацију изложбе имајући у виду ефекат који је постигла прошлогодишња. Закључено је да нема никаквог разлога да се размишља да ли ће изложба бити у једном или другом крају града, већ је треба организовати тамо тде постоје најпогоднији услови.

Председник Соколић је даље изложио да је прошле године у Београду радило седам наших друштава. Почетком ове, друштво Земун из свог састава формирало је још три нова: Батајницу, Винчу и Жељезничар. У међувремену Земун је уписао већи број нових и поново прешао број од 500 чланова. Одлучено је да се из овог друштва издвоје чланови Новог Београда и тамо формира ново.

Председник ФД БЕОГРАД Душко Г лавоњић, истакао је да и ово Друштво броји преко 500 чланова и да се размишља о његовом раздвајању или подели на секције као што већ када постоје у основНОЈ школи „Вељко Дугошевић“, Раковици, банци, болници и Водоводу. Председник друштва САВА Чедо Бранковић, ВРАЧАРА Драгослав Раденковић и БАЊИЦЕ Вита Соколовић такође указује на ве-

Аики пораст чланова за разлику од ранијих година,

Договорено је да се у току јуна одржи састанак Управног одбора комплетног састава на коме ће се разматрати више питања која се односе на сарадњу са републичким давезима, ЗЈПТТ те учешћу ва међународним изложбама и наредним задацима Управног одбора.

ЈОШ О ФАЛСИФИКАТИМА „ГОЛОГЛАВОГ"

Пре шест година наш земљак инж. Мирослав Шанта послао је из Филаделфије (САД) табаке фалсификата „гологлавог Петра" на изложбу која је 1966. била приређена у Београду у част стогодишњице прве српске марке. Ови табаци фалсификата додуше нису видели изложбу, али се зато њима опширно позабавио „Филателиста" бр. 115, а некако у исто „Филателија" бр. 6/1966. донела. је њихов детаљан приказ из пера Велимира Ерцеговића. Том приликом установљено је да се комплетна серија састојала заправо од два типа фалсификата, од којих је један тип био заступљен код вредности од 15 пара, а други код свих осталих вредности.

Пре извесног времена дошао сам у посед још два типа фалсификата ових марака (3. и 6. фалсификат), а истовремено је проф. П. Никитовић био тако љубазан да ми уступи на коприрање и два типа из своје збирке (. и 5. фалсификат). Како је на тај начин број разАичитих типова фалсификата ових достигао завидну цифру од 6 врста, мислио сам да би било интересантно задржати се мало на њима. Пре него што пређем на саме фалсификате, желео бих да подсетим читаоца на неке карактеристике оригиналних марака.

2