Filatelista

У овом типу фалсификата познате су све вредности, укључујући и вредност од 15 пара.

2. фалсификат

И овај тип обрађен је у већ поменутом чланку. Штампан је на сличном папиру, зупчан линиски 11 %, само је углавном без пукотине на горњој линији која је „закрпљена" и испуна позадина испод слова „ИЈА" је сличнија оригиналу. По формату одговара оригиналној марци. Пада у очи доста грубо урађена ознака вредности „15 пара 15" која је очигледно накнадно уштампана и која је обично нешто тамније боје од боје оквира.

Чињеница да је отискивање ознаке вредности вршено накнадно упућује на закључак да у овом типу фалсификата постоје и друге вредности штампане истом плочом, но имао сам прилике да видим само вредност од 15 пара.

3. фалсификат

димензије слике: 20 X 25 34 MM. папир: тањи зупчање: чешљасто 15:13

У овом типу имао сам прилике да видим само вредност од 3 дин. Боја је светла плавичастозелена, а штампа је чиста и јасна. Цртеж је фин, али показује извесна одступања од оригинала. То се нарочито може применити код слова Ј у „СРБИЈА" чија је кривина доњег дела код оригинала блага, готово заравњена, док је код фалсификата општра. Бројке и слова у ознази вредности тањи су него код оригинала.

Посебно интересантно код овог типа фалсификата је оштећење медаљона робе десно, у сивини темена. Ово оштећење је изгледа типично, а нарочито је занимљиво и стога што се у сличном облику јавља и код 4. и 5. типа фалсификата.

4. фалсификат

димензије слике: 20 х 26 мм папир: нешто тањи, мек, лошег квалитета зупчање: линиско 114

Цртеж је уицелини груб и неправилан, Нарочито се истичу слова у натпису „СРБИЈА" која су дебља и упадљиво неправилног облика. као и бели орао чије главе имају облик двеју белих мрља неодређеног одблика. Бројке и слова у ознаци вредности су танки и неједнаког облика. Штампа је нејасна и разливена, а боја је једна нијанса смарагднозелене.

код овог типа фалсификата јавља се карактеристично оштећење медаљона у готово истом облику као код 3. типа.

5. фалсификат

димензије: 19 К Х 25 мм. папир: као код 4. типа фалсификата зупчање: као код четвртог типа фалсификата