Filatelista

Цртеж је у целини груб и неправилан. Нарочито се истичу сличан 4. типу фалсификата, али се од њега разликује многим детаљима. лово Ј у „СРБИЈА" је у горњем делу упадљиво сужено, празни простори у горњем делу слова Р и доњем делу слова Б су већи, а другачија су и слова И и А него код фалсификата 4. типа. Осим тога шрафирање позадине у горњем десном углу је ређе, те између другог листа на левој страни гранчице и натписа има шест уместо осам линија. Бројке и слова у ознаци вредности су приметно тањи и неправилинији него код оригинала, а слово Д у „ДИН. је приљубљено уз леви овал са бројком 5.

Штампа је нејасна и разливена, а боја је сивољубичаста.

И код овог типа јавља се оштећење медаљона горе десно, но нешто мање изражено.

На основу истоветног папира, зупчања и медаљона, и велике сличности у степену грубости пртежа, могао би се извући закључак да су 4. и 5. тип фалсификата продукт исте „фабрике". То би истовремено значило да је за сваку вредност био посебно рађен цртеж, а не да је као код 1 типа за све вредности употребљен исти пред ложак.

Мада показује готово истоветно оштећење медаљона, мислим да се трећи тип фалсификата не би могао ставити у ову групу, због свих оних других својих особина. Осим тога није логично очекивати да би за једну вредност фалсификатор користио две плоче које се по квалитету цртежа веома разликују.

6. фалсификат

димензије слике: 19 4 х 25 А мм. папир: тањи незупчано

Овај фалсификат, који се нудио под доста звучним именом „пробног отиска", карактерише се тиме да су и оквир и медаљон (перфектно центриран уосталом) штампани истом бојом, црном, и то свакако истовремено. Ближи подаци за његово распознавање савршено су непотребни, но интересантно је рећи да су и слова „ДИН". у ознаци вредности различита код појединих примерака, што показује да су посебно уношена у сваки оквир. Такође је интересантно да сам прегледом неколико четвераца приметио да се у сваком јавља примерак са оштеђеном левом оквирном цртежу, што би могло да значи да је плоча начињена за четири примерка, који су затим умножени у потребном броју.

У овом фалсификату појављује се вредност од 5 динара, а према обавештењу г. Синише Остојића постојећи и вредност од 5 пара. :

М. Р. Вуковић

САСТАНЦИ ФИЛАТЕЛИСТА БЕОГРАДА ОДРЖАВАЈУ СЕ СВАКОГ ЧЕТВРТКА И НЕДЕЉЕ УЗУН МИРКОВА 1 =— СТУДЕНТСКИ ТРГ.

сл