Filatelista

skog Biroa bile su isuviše male, da prihvate jednu takvu masu zainteresovanih ljudi. Incidenti su se ređali i množili; guranje, muvanje i ranjavanje. Do večeri serija je bila rasprodata i prodavala se na ulici već za 70 peseta. Koliko li je bilo filatelista u ovoj gomili?!

e USA-u čast filatelista poštanska uprava ove zemlje povodom filatelističke izložbe izdala je poštansku marku od 8 centa. Ova marka nosi reprodukciju slike B. Franklina sa marke izdate 1847 godine koja je katalogizirana u katalogu Yvert pod br. 1. Pored lika nosi i tekst »skupljanje maraka« a tiraž je 150. miliona komada. Može se predvideti kako će radosno u svetu filatelisti ovu marku pozdraviti a i akciju pošte USA koja je na ovaj način doznačila svetu svoje veliko priznanje filatelistima.

e To nisam znao! Iz neproverenih priča čuo sam da u USA postoji specijalna klinika za lečenje maraka. Ako postoji sigurno radi na čišćenju i krpljenju oštećenih maraka. Međutim, bio sam očevidac kada se između dvojice filatelista vršila razmena marke USA poništene br. 157 od 5 dolara. Na prvi pogled marka je bila ispravna.Ali filatelista koji je preuzimao marku tražio je da se ista prethodno stavi u vodu. I šta se desilo?! Marka se raspala na tri dela!!!

e Ha, ha, ha!!! Malo da Vas nasmejem! Pričao mi je neki filatelista iz nekog grada rada o nekom čoveku kako se bavi filatelijom. Dugo godina dolazio je na sastanke, dugo se zadržavao i kod svih nešto tražio. Kada se povela reč o njemu u širem krugu došlo se do zaključka da nije ni jedanput nešto od maraka našao za sebe. Jednom prilikom neko ga je upitao: Šta Vi sakupljate? Držeći klaser u ruci odgovorio je: Skupljam prve marke engleske kolonije Mauricius. Na novo pitanje: Pa koliko već maraka imate u svojoj zbirci odgovorio je: Nisam ni jedan komad do sada našao!

e Zapadno-nemačka radio sanica u Saru od 1947 godine svake nedelje u određeno vreme daje svoje emisije o filateliji u celom svetu. Ovu najstariju filatelističku emisiju vodi kao radio komentator g: Pjer Segi. Ako želite da čujete značajne filatelističke novosti u svetu potražite ovu stanicu na talasnoj dužini 211 metara svakog četvrtka u 20,55 časova.

e Šta je Bhutan? To je malo kraljevstvo u Aziji na 47.000 kv. kilometara sa 770.000 stanovnika. Nalazi se na ograncima Himalaja a vazalna je država Indije koja obezbeđuje poštansku službu. Moneta ove zemlje je Nultrum koji se deli na 100 Šeitruma.

:. e Francuski filatelistički časopis »Le monde de philatelist« jedan Je od najstarijih i najvećih listova. Danas je dotsigao tiraž od 50.000 primeraka. Prvi broj ovog časopisa izašao je 13 oktobra 1951. godine.

6 Prva poštanska karta u svetu pojavila se u Austriji 1 Oktobra 1869 g. Za nekoliko meseci prodato je oko 3 miliona komađa. Ova karta je bila i prva karta upotrebljenja na teritoriji današnje Jugoslavije odnosno tada na delu teritorije koja je bila pod Austrijom.

6 Šarjah je u prošlosti izdao »svega 105 avionskih maraka! Kakva zemlja koliko aviona i letova! A gde su avionska pisma?

e Argentina — preko Ambasade Republike Argentine u Beogradu obavešteni smo da je ova zemlja izdala sledeće nove emisije maraka: Martin Fiero, Svetski dan zdravlja, 150 godina federalne policije i 150 godina banke Buenos Airesa.

e Podsećamo filateliste koji žive van Beograda da se sastanci beogradskih filatelista održavaju u centru grada u Uzun Mirkovoj ulici br. 1 svakog četvrtka od 16—20 časova i svake nedelje od 9— 14 časova. Da Vam pomognemo da nas lakše na đete navodimo da je to u neposrednoj blizini Kolarčevog narodnog univerziteta.

8