Filatelista

larna. Ove članke piše ge. R. H. Misset i u celini mogu vrlo korisno poslužiti sabiračima ove teme. Ukoliko bi neko od članova ili prijatelja pribavio ovaj materijal i dao ga prevesti vrlo rado bi prevod objavili u našem časopisu.

e Da 1919 godine filatelija nije znala za granice. Najbolji je dokaz, da je Hrvatsko filatelističko društvo iz Zagreba imalo svoje podružnice u Ljubljani, Sarajevu, Subotici pa čak i Zemunu. Ove su podružnice docnije izrasle u samostalna aktivna društva. Ali prijateljske veze hrvatskih ı srpskih filatelista najbolje su se odrazile u odluci Srpskog filatelističkog društva, da od Septembra 1919 godine hrvatski časopis »Filatelist«• postane i list srpskog filatelističkog društva.

e U Zagrebu je Decembra prošle godine održan sastanak pretstavnika filatelista iz gradova: Ljubljane, Zagreba, Graca, Nagykanizsa, Szombathelja i Trsta. Reč se vodila o proširenju dosadašnje saradnje u svima pravcima koje filatelija omogućuje. Od 1966 godine na inicijativu filatelista Zagreba ova akcija se sve više organizovano širi. Tako su filatelisti Jugoslavije, Italije, Austrije i Mađarske našli novi vid međunarodne filatelističke saradnje.

e Prve laste donose proleće! Tako naš narod kaže kad očekuje nešto lepo. Prošle godine na velikoj međunarodnoj filatelističkoj izložbi Socfileks 72 posle mnogo godina jugoslovenski tim izlagača-filatelista imao je zajedničkog kapitena Dr. Branislava Novakovića. Ovaj tim je sa uspehom zastupao jugoslovensku filateliju i odneo brojne nagrade. Odajemo naše priznanje Dr. Novakoviću za dostojno reprezentovanje Jugoslavije.

e Jedna od najstarijih filatelističkih kuća u Engleskoj i u svetu Stanley Gibons Ltd poznata po svojim katalozima maraka obavestila je svetsku filatelističku javnost da je u prodaji zbirka maraka Britanskog Hondurasa. Ovo je jedna od čuvenih zbirki koja je odnela zlatnu medalju na filatelističkoj izložbi Amphilex 71 u USA. Ova zbirka sadrži kompleinu klasiku i sve marke do novijeg vremena. Prema proceni

stručnjaka zbirka vredi 50.000 funti sterlinga ili 200 miliona starih dinara. e Adminisiracija holandske pošte primila je nagradu «Grand prix« za poštanske marke koje je emitovala u zadnjih pet godina. Ova, III Grand prih za umetnička ostvarenja evropske filatelije dodeljenja je holandskoj pošti zaslužno jer su holandske marke ovog vremena dostigle vrhunac kvaliteta. Prethodne dve Grand prix dodeljene su bile Monacu i Engleskoj. Nagradu je dodelila Comora sindikata francuskih filatelista a predata je u okviru 26-og jesenjeg filatelističkog salona koji je održan u Parizu od 10 — 12 Novembra prošle godine.

e Izgubićete Vašu iluziju ako ste verovali da mrka br. 46h Francuske (perce en ligne) kotira 1750 franaka. Ukazujemo Vam da to treba čitati samo 175 franaka. Ovu ispravku donosi francuski filatelistički list »Punion philatelique international« u broju 207.

e Smrt četvercima! Prolazili su dani 1972 godine a čula se uvek ista pesma filateHista koji skupljaju jugoslovenske marke »Šta da se radi«. Ovo je naslov romana Černiševskog koji je 80-tih godina prošlog veka propagirao socijalističku utopiju društvenih ideala prošlog veka. Kao da je mislio i na filateliste kojima je ideal kulturna pasija ovog veka — filatelija.

e Andora — ova mala zemlja je 26 Avgusta 1972 godine emitovala seriju marka posvećenu olimpijskim igrama u Minhenu (2,5 peseta tiraž: 400 hiljada). Od samog jutra hiljade ljudi od kojih su neki došli iz Madrida i Barcelone čekalo je otvaranje vrata.Ali prostorije poštan-

7