Filatelista

Kataloški brojevi 2—4 = 500 kuna:

Ма ауетзи broja 2 glava je mala, a na reversu slovo »U«. Broj 3 i 4 je sa promenjenim aversom, s tim što je revers broja 3 sa slovom »U«, a broj 4 bez slova »U«. Svi ovi komadi kovani su u zlatu kao redovna izdanja, pa je od istih među sakupljačima movca u zemji i inostranstvu poznato po više komada od svake vrste. Osim toga, ima indicija da 'e neutvrđeni broj komada ovih vrsta, od strane ustaških emigranata, u svrhu špekulacije otkovano i posle Drugog svettskog rata u mostranstvu. Takođe, kao probni komadi poznate su ove vrste otkovane i u raznim drugim metalima (srebru, aluminijumu, bakru, bronzi i cinku).

Kataloški brojevi:

5 = 2 kune

Krug ovog komada je „veći, a na revermsu umesto reči »kune«, preko brojke date su dve kunice — životinje.

8 = 1 kuna

Krug ovog komada je pravilan, a na reversu umesto reči »kune«, preko brojke prikazana je jedna kunica — životinja.

11 = 50 banica

Na aversu je prikazana seoska kuća, a ispod mje ustaški grb. 12 = 25 Ђатса

Bez oznake je gravera IK (Ive Kerđića). Za sve ove vrste — kataloške brojeve 5, 8, 11 i 12, izvršen je

definitivan izbor za kovanje u njihovom oblikovanju prikazanog na tabli fotosa. Od svih ovih vrsta poznati su komadi otkovani u srebru, aluminijumu, bakru, bronzi i cinku. Međutim, osim komada u srebru, komadi pronađeni u drugim metalima smatraju se probnim. Računajući ma pobedu, pretpostavlja se da je namera ustaša bila da sve ove vrste, otkovane u srebru, pusti u promet po završetku rata. Međutim, pošto su videli da im se bliži kraj, ustaše su skoro sve te komade otkovane u srebru rastopile pa se zbog toga komadi ovih vrsta, pa i u drugim metalima, izuzetno retko nalaze.

Kataloški broj 6 = 5 kuna:

Kako je mapred navedeno, ovaj komad kovam je u srebru još 1934. godine u ustaškom emigrantskom centnmu Janka Pusta u Mađarskoj. Pošto je služio isključivo 'kao platežno sredstvo među ustaškim emigrantima, koji su se borili za stvaranje veštačke tvorevine (у. NDH (ma aversu u krugu dat je natpis: »Za mezavisnu državu hrvatsku«), ova vrsta ne može se smatrati redovnim —d opticainim поуcem NDH. Ovo iz osnovnog razloga što sve do 1941. godine Pavelićeva NDH kao tvorevina fteritorijamo nije postojala. Inače, ova vrsta novca veoma retko se malazi.

24