Filatelista

е ДЕЧЈА НЕДЕЉА 73 — Ова недеља већ је прошла, остале су нам само марке и код надлежних обрачуни постигнутог успеха у остваривању новчаних средстава за хумане циљеве. И ове године мотив марке носи цртеж једног омладинца, ученика Ивана Вуковића, члана ликовног атељеа Дома пионира у Београду. Цртеж прелставља поздрав сунцу, а графичку реализацију дао је познати сликар Андреја Миленковић.

е НАМБИЈА — Прочитали сте овај наслов! Застаните мало и испитајте своје знање што ова реч значи. То је име нове државе југозападне Африке коју је 1968. године прокламовала за државу Генерална скупштина У. Н. по вољи народа који живи на том делу света. Поштанска управа У. Н. издала је 1. 10. ол. серију марака повећану овој земљи. Марке носе у цртежу мотива назив ове земље и континент Африке са ознаком где се налази. Показатељ стоји на западној обали Африке и она се са севера граничи Анголом, истока Републиком Бочуаном и са југа Јужном Африком. И ето мало више филателистичког и географског знања за оне који то нису знали.

е РУМУНИЈА 73 — Прва поштанска дописница појавила се у овој земљи 13. 6. 1873. године. Ове године румунски филателисти прославили су 100-годишњицу и тим поводом на филателистичкој изложби у Букурешту приказали историјски развој поштанске дописнице од класичних до данашњих издања.

• НАШЕ МИСЛИ И САВЕТИ

— Да би повећали наше бројно стање пођимо прогресијом на пропаганду. Нека сваки члан доведе само још једног свог пријатеља, друга или рођака.

— Ако сте ви пуни поверења у друге и ваши партнери имаће поверење у вас. i — Немојте користити незнање других у понуди марака јер

због тога су многи отишли на суд. |

— На млађе ћете васпитно утицати ако одржавате своју реч и о року извршавате своје филателистичке оба ;

— Као што водите рачуна да не повредите своје марке тако поступајте и приликом прегледа туђих марака.

— Немојте измишљати ненормално неке елементе неисправности код марака јер штампа и време у највећем броју их ствара. Ако би се држали изнад нормалног процењивања исправности код растура боје, ц ирања, зубаца, уједначеног развитка гуме и сл. тешко и било пронаће и 10% тако исправних примерака. Болесно је ићи у крајње детаље и то би се могло назвати „трешкоманија".

— У датом тренутку искушења код продаје или куповине немојте извртати чињенице да би прибавили корист, поготову ако су филателистички очигледне.

— Будите несебични у погледу делења свога знања онима који долазе да прихвате филателију и наше друштво.

— Настојте да вам се увек филателистичко партнерство пре твори у искрено људско пријатељство. ~ 3

— Има их који мало или ништа не знају о филателији али имају добро изграђен осећај да осете човека. О томе водите рачуна. r

— Не треба никада да купујете вредне марке од деце — ма лолетника, јер у сваком случају то нису њихове марке.

21