Filatelista

За мене као сакупљача није и не може бити значајно какве су шпекулантске намере овог трговца. За мене је битно да сам у датом моменту обманут од издавача нашег Каталога, јер ако сам принуБен да отубђим серију 68/77, због њихове дезинформације треба да изгубим 1.000 динара. Ако сам већ дошао до овог сазнања, онда ми је ваљда дозвољено да се питам: да ли и даље по некој навици треба да му признајем неко „званично", „меродавно" право да одреbvje вредност наше збирке. Да ли је управо издавач оправдао дугогодишње поверење, које су му без резерве пружали наши сакушљачиг Ако издавачу нашег Каталога није стало до наше речи, до нашег поверења, по каквом то бирократском правилу морамо да бринемо о његовом ауторитету2

Часопис Колекционари коректно је поступио према својим читаоцима, јер их је упозорио да се чувају обмане. Дејан Тубиновић као стари члан Савеза филателиста нашао се такође побуђеним да сакупљачима наших марака изнесе истину о вредности њихових збирки. Друга је то ствар да ли је он у томе у потпуности успео. Да ли је имао могућности да реално сам сагледа и процени оно што је некада као одговорно лице за каталог радио са групом сарадника. Он је у сваком случају добро учинио што је овај проблем покренуо и усудио се да завири под „званични" вео издавача каталога, који је некада и сам стварао и да га упозори: да Биро постоји због филателиста, а не филателисти због Бироа.

ВАЕКАМТгафсопајпа !'ЛМожђа 1 зизтен агената balkanskih ze-

ЕНША У malja održaće se ove godine u Sofiji, Bugarska, u угетеnu od 27. septembra do 5. oktobra, u organizaciji Saveza bugarskih filatelista i uz saradnju Ministarstva veza.

Da se podsetimo, domaćin Balkamfile V bio je jedan od inicijatora prve međunarodne izložbe filatelista balkanskih zemalja, koja je održana u Varni 1965. i doživela značajan uspeh. Pored poštanskih uprava, u Varni je izlasgalo i oko 370 filatelista iz svih balkamskih zemalja, što je predstavnike nacionalnih filatelističkih orgamizacija učvrstilo u uverenju da od ove izložbe treba stvoriti tradiciju, tradiciju koja možda najbolje ilustruje želje balkanskih naroda za međusobnim prijateljstvom i aktivnom miroljubivom saradnjom. U годnama koje su sledile, održane su izložbe u Istambulu, Bukureštu, Smirni, ove godine domaćin će biti Sofija, a Albanija, Grčka i Jusoslavija do sada su se javljale samo kao gosti.

Izložba se održava u skladu sa opštim pravilnikom FIP-e i posebnim pravilima Balkanfile V, a učestvovanje na njoj ne podleže nikakvim dažbinama, izuzev plaćanja transporta izložaka do mesta održavanja. Svaki učesnik može dobiti najmanje 2 a najviše & vitrina, čije su unutrašnje dimenzije 90 x 110 cm., tako da primaju 12 listova formata 26 X 32 cm, odnosno 16 listova formata 24 XX. 29 cm. Osim toga, za omladinsku klasu pripremljene su i vitrine dimenzija 95 XX 105 cm., koje primaju po 12 listova.

Provizorne prijave učešća treba dostaviti na adresu »Savez /i{dtelista Srbije, za Dr B. Novakovića, Sremska 6/IV, 11000 Веогтаа« пајkasnije do 25. maja, definitivne do 20. juna, a eksponate do 25. avgusta.

8