Filatelista

| Dragislav Teodorović, Sarajevo, za zbirku avionske pošte Јигоslavije. Omladinske diplome:

Е Mirjana Radojčin, Boris Bjeković i Milan Karan, svi iz Novog Зада.

Bronzanu medalju u klasi literature:

Filatelista, organ Saveza filatelista Srbije, Beograd (u klasi literature dodeljuju se isključivo diplome u rangu medalja).

Počasnu nagradu u vankonkursnoi klasi:

____ Dipl. ing. Mirko Verner, Novi Sad, član žirija »Espane 75«, za izložak retkih celina Britanske imperije.

Rezultatima postignutim u Madridu jugoslovenski filatelisti mogu biti zadovoljni, no samo ako ovaj uspeh shvate kao obavezu za izložbe koje tek dolaze.

NOVE JUGOSLOVENMNSME MARKE Evropa — Cept

U prethodnom broju našegs časopisa, na strani 7, doneli smo informaciju o ovogodišnjem izdanju Evropa-maraka na osnovu službenih podataka kojima smo raspolagali. U međuvremenu je doneta odluka o povišenju tiraža, te obaveštavamo čitaoce da će 28. aprila biti emitovano ukupno 1,050.000 primeraka vrednosti od 3,20 dinara, i 900.000 primeraka vrednosti od 8,00 dinara.

Tridesetogodišnjica pobede nad fašizmom

U čast tridesetogodišnjice pobede nad fašizmom ı oslobođerija Jugoslavije Zajednica jugoslovenskih PTT donela je odluku da u svoj emisioni program za 1975. naknadno unese ı Jednu marku Dosvećenu ovom značajnom jubileju. Kao motiv za ovu marku odabran je spomenik u izgradnji borcima palim na Sremskom frontu, delo vajara Dušana Džamonje.

Po nominalnoj vrednosti od 3,20 dinara, marka će biti puštena u promet na sam Dan pobede, 9. maja, u firažu od 450.000 komada, a istog dana Biro će emitovati i Jedan prigodni koverat po ceni od 2,50 din.

Marku je priredio za štampu akademski slikar iz Beograda Andrija Milenković, a tehnikom četvorobojnog ofseta štampao ju је Zavod za izradu novčanica u Beogradu, u tabačićima od po devet primeraka.

Doplatna marka za Nedelju Crvenog Krsta

Doplatna marka od 0,20 dinara, koja će biti u obaveznoj upofrebi za vreme Nedelje Crvenog krsta od 5. do 11. maja, puštena je u prodaju 23. aprila.

Marka. čiji je nacrt delo akademskog slikara iz Beograda Amdrije Milenkovića, prikazuje dve ukrštene ruke, znak Crvenog krsta i tekst »Blagovremena pomoć« na jezicima jugoslovenskih naroda, a

10