Filatelista

опширно писмо у коме се посеб- (боја покрива златну бронзу у но осврће на питање регистрова- словима „ПТТ", ознаку године ња специјалитета у нашем Ката- 1968", део оџачаревог тела и логу. Према његовом мишљењу, три стране оквира марке, док је друга слична, само што је ознапа 4 ка године чиста, обојеност окви| | 4 ра нешто мања, а зелене мрље на телу оџачара знатно изразитије и веће. До ове интересантне грешке дошло је на тај начин што је зелена боја са једног од цилиндера за вишебојну штампу грешком прешла на цилиндер којим је вршен нанос златне бронзе, и на тај начин добрим делом покрила златотикоје се на известан начин мора сак. Осим тога друг Апостолов прихватити као тачно, обрада доставио нам је и више примера наших марака, посебно новијих издања, доста је штура, без података о грешкама које се код њих срећу. Друг Апостолов нам је у исто време послао и већи број фотографија у боји марака са грешкама, од којих као посебно интересантну издвајамо вредност од 0,30 дин. новогодишњих марака из 1968. године. Са послатих фотографија јасно се може уочити да је велики део површина штампаних златном бронзом замрљан зеленом бојом

| 1

а

|

· e e e • . • :. = Pe s |.

занимљивих померања боја код 4). На! 5 новијих марака штампаних у (сл. 4). На једној марци зелена вишебојној техници

УСВОЈЕН ЈЕ ЕМИСИОНИ ПЛАН ЗА 1976. ГОДИНУ

На XL заседању Скупштине ЗЈИТТ, одржаном 4. јуна 1975. године, једногласно је усвојен предложени Програм издавања по штанских марака за 1976. годину. Према овом емисионом плану, у току 1976. биће емитовано 14 издања пригодних марака са 36 вредности укупне номинале од 141,90 динара. Када се томе додају обавезне доплатне марке Црвеног крста, Олимпијске недеље и Недеље солидарности, добија се укупно 17 издања са 39 марака укупне но: миналне вредности 142,50 динара. Никакви подаци нису дати о евентуалним издавањима редовних марака.

Програмом је предвиђено да се емитује 6 марака од по 1,20 динара, три серије од по две марке (Европа — Цепт, Зимска олимпијада, Радост Европе) номинале од по 11,20 динара, једна серија од две марке номинале 7,20 динара (пруга Београд — Бар), једна серија од 4 марке номинале 17,40 динара (Летња олимпијада) и три серије од по шест марака (Фауна, Музејски експонати и Уметност) номинале по 25,50 динара.

Наведене номинале су само оријентационе, обзиром да може доћи до њихових промена. Остали ближи подаци нису нам познати.

10