Filatelista

Представљ амо вам

LECI А СФИЛАТЕЛИСТИЧКО У, ји 7 “о ДРУШТВО дур а КРАЉЕВО

Прве потпуније оцене о једногодишњем раду Филателистичког друштва „Краљево“ — дате на недавној одржаној TOAMHITIBO] CKVIIштини — углавном су позитивне. Примера добрих потеза има много, али првенствено су подвучени напори да се омасови филателистичка организација, које успешно прати и активност на пропагирању сакупљања поштанских марака организовањем изложби.

Филателисти Краљева су дуго осећали потребу за организованим радом, па су почетком прошле године уложили доста труда да се оформи филателистичко друштво. Тако је 24. фебруара одржана оснивачка скупштина, којој су присуствовала 24 заљубљеника у поштанске марке. Мало је ко тада веровао да ће се у граду на Ибру тај број за релативно кратко време скоро учетворостручити. Али, пракса је доказала да су ове сумње биле неоправдане, јер — данас друштво има 92 члана.

Акција је усмерена, пре свега, на ширење филателије међу младима. Да је у томе постигнут видан успех показује податак да се међу садашња 92 члана налази 56 омладинаца. Сви су они претплаћени на сва издања марака СФРЈ и редовно се њима снабдевају.

Вредно је споменути и чињеницу да је ово друштво, већ после девет месеци од формирања, организовало прву изложбу поштанских марака у Краљеву, која је одржана од 26. новембра до 5. децембра прошле године у оквиру 30. годишњице ослобођења Краљева. За ту прилику издат је пригодан коверат са жигом.

Уз помоћ Савеза филателиста Србије (који је дао на бесплатну послугу изложбене витрине) изложба на тему „Тито и револуција" била је сасвим солидно припремљена. И посетиоци, и потпрелседник СФС Витомир Соколовић, који је присуствовао свечаном отварању, а и други познаваоци оваквих манифестација оценили су изложбу као изванредно успелу, а нису изостале ни бројне похвале од стране друштвено-политичких организација што је програм прославе јубилеја ослобођења обогаћен и таквом новином.

Филателисти Краљева су схватили да без изложби нема афирмације друштва, па су на годишњој скушштини усвојили задатке за даљи рад у којима се организовање оваквих манифестација и даље омасовљење својих редова истиче као главна брига не само руководства већ и свих чланова. Већ је припремљена покретна изложба марака, која ће обићи више основних и средњих школа, радних ортанизација и села.

Скупштина је, на крају, указала поверење досадашњем Управном одбору. За председника и секретара су поново изабрани дипл. економиста Бранислав Тодоровић и новинар Драги Петровић.

A. TI. 35