Filatelista

__Novi katalozi MICHEL — UBERSEE., — KATALOG 1976/77, BAND 5 : ASIEN

Sa već uobičajenom tačnošću, upravo onda kada je i bio najavljen, pojavio se sredinom juna u prodaji poslednji deo Mihelovogz katsloga za prekomorje, predviđen za sezonu 1976/77. Do sada svakako najveći u OVOJ seriji, peti deo katalogizacije maraka prekomorja obrađuje na 1632 strane dvostubačnog teksta izdanja 69 filatelističkih područja počev od Abu Dabija do Južnog Vijetnama, sa ukupno 21.000 ilustracija ı oko 125.000 cena. Od zemalja koje geografski potpadaju pod Aziju izdvojena su samo izdanja Malajskog arhipelaga, koja su obrađena u prethodnom tomu zajedno sa markama Australije i okeanije.

Za ovako izuzetan obim, katalog dobrim delom ima da zahvali markama arapskih šeikata, čija je katalogizacija odnela gotovo petinu ukupnog teksta. Mada ih je sve registrovala, redakcija Mihelovog kataloga je posebno označila ona izdanja koja su zabranjena (kao špekulativna i nepotrebna) za izlaganje na izložbama pod patironatom FIP-e.

Katalogizacijom su obuhvaćena sva izdanja registrovana zakljućno sa brojem 4/75 časopisa Michel-Rundschau, a cene su formirane prema stanju na međunarodnom tržištu, u Onoj meri u kojoj je to redakciji bilo moguće. Za novija izdanja većine zemalja karakteristična je stagnacija, pa čak i manji padovi cena, dok klasična izdanja, posebno kod zemalja sa solidnom emisionom politikom, pokazuju primetan porast cena.

Katalog je opremljen detaljnim uvodom, petojezičnim rečnikom standardnih filatelističkih termina ı boja, kao ı preglednom političkom kartom u boji obrađenog područja. Emitovan je u izdaniu firme Schwaneberger Verlag GmbH, Minchen, BRD, a po ceni od 48 DM može se poručiti preko naših uvoznika knjižarskih kuća.

M. R. Vuković

.· MICHEL DEUTSCHLAND SPEZIAL KATALOG 1976

Kako je to već ranije bilo najavljeno, Mihelov specijalni katalog maraka nemačkog područja za 1976. sodinu pojavio se sredinom jula u prodaji. Štampan dvostubačno na oko 1050 stranica uobičajenog formata u plastificiranom povezu, novi specijalni katalog donosi oko 60.000 cena propraćenih sa 7.800 ilustracija maraka, tipova, grešaka i žigova.

— Та опе koji ga još nisu imali u rukama, da napomenemo да зреcijalni katalog detaljno obrađuje sva nemačka područja počev od staronemačkih državica (sa predfilatelijom), preko ujedinjene Nemačke, nemačkih kolonija, konzularne i brodske pošte, okupiranih područja, savezničke okupacije posle II svetskog rata, SR i DR Nemačke do Zapadnog Berlina, sa svim poznatim tipovima, varijantama i greškama.

U odnosu na prethodno izdanje, katalog pokazuje znatne Kkvalitativne promene od kojih se kao svakako najznačajnija izdvaja registrovanje svih maraka, kako prigodnih tako i redovnih, na pismima iz redovnog poštanskog saobraćaja. Ovakva obrada sprovedena је kod svih staronemačkih državica, ujedinjene Nemačke i poratnih nemačkih izdanja do 1969. godine, a karakteriše je to da su cene maraka па ispravno upotrebljenim pismima po pravilu veće od neupotrebljenih primeraka za novija izdanja, dok se kod starijih izdanja kreću između cena falcovanih i postfriš komada.

Druga promena, koja je započeta već prethodnim izdanjem standardnog kataloga ogleda se u uvođenju posebnih cena za falcovane i

36