Filatelista

'Karte su štampane u tabacima od dva primerka, postavljenih jedan iznad drugog u tet-beš položaju. Na jednoj karti je okvir tipa a a na drugoj tipa b. Karte su prodavane i u celim parovima. Cena za br. 1 u paru — 100.—. Kod karata за оф govorom upultna karta je uvek sa okvirom tipa b, a karta za odgovor sa okvirom fipa a.

U vremenu od 1. jula 1873. do 1. novembra 1875. (po starom kalendaru) bilo je najmanje dva štampanja ovih karata. Prvo, iz 1873., koje je isnosilo 30.000 komada karte od 10 para i 10.000 komada karte od 10+10 para, i drugo o kome sigurni podaci još nisu poznati, ali Je prema statistici utroška saobraćajnih karata bilo veće od prvog. Kod proste karte nisu poznate bitnije razlike, dok kod karte sa odggvorom ranijem štampanju pripadaju primerci sa rečju „OATOBOp” dugom 21 mm. Doštampavanje br. 2 je vršeno i kasnije, do 1881. godine.

1876., septembar (?) — 1881. Proste saobraćajne karte za unuirašnji saobraćaj u promenjenoj boji i na promenjenom kartonu; vrednosna oznaka i okvir kao kod prethodnog izdanja, razmak adresnih linija kao kod karte br. 2; knjigotisak Državne štamparije u Beogradu nz mutnoružičastom kartonu.

3) 10 para čaršijskih, plava а) та стила Бирач ан. поен NIV JD JON И = b) ukrasni okvir Пра Бо... 0... 0. | || . 15— —

Karta br. 3 štampana je na isti način kao i br. 1 Cena u paru

Saobraćajne karte br. 1—3 važile su do 1.(13.) aprila 1881. Џ = CJ =

Када je decembra 1875. izvršen prelaz na dinarski novčani sistem, pristupilo se i pripremama za izdavanje maraka i dopisnih karata u novoj valuti. Eseji dopisnih karata izrađeni su sa istom vrednosnom oznakom kao i saobraćajne karte, a od njih se razlikuju po tome što umesto natpisa „CaoOGpahajHa apra” stoji natpis „AomicHa Kapra”, ukrasni okvir je promenjen i odgovara okviru izdanja iz 1881., kao i napomena na dnu karte koja glasi „Ha oBv crpaHv....” umesto „На овој страни....". Езеј su štampani crvenom bojom na plavom kartonu; plavom, karminskom, ljubičastom, smeđom i žutosmeđom bojom na žućkastom kartonu; plavom, karminskom, ljubičastom, smeđom i žutosmeđom bojom na ružičastom kartonu i ljubičastom bojom na plavom kartonu.

Po izbijanju I srpsko-turskog rata 1876. godine, za potrebe vojničke prepiske izrađeno je provizorno izdanje vojničkih saobraćajnih karata. Kako su vojnici bili oslobođeni plaćanja poštarine, na kursirajuće saobraćajne karte I i II izdanja udaren je uokvireni ručni žig »VOJENA POŠTA«. Kako je ovim Žžigom poništena nominalna, frankaturna vrednost, prežigosane karte nemaju osnovno svOjStVO celina i predstavljaju obrasce (formulare) vojničkih dopisnih karata, te nisu uključene u katalogizaciju.

22