Filatelista

Тетова dana biće puštena u prodaju i dva prigodna koverta ргvog dana po ceni od 2,50 dinara po komadu.

Stogodišnjica rođenja Vladimira Nazora

Istaknuti hrvatski književnik Vladimir Nazor rodio se 1876. u Postirama na Braču, završio gimnaziju u Splitu a prirodne nauke pohađao u Zagrebu i Gracu. U II svetskom ratu aktivno se priključio oslobodilačkoj borbi naših naroda. Krajem 1942. godine, u 68. godini života, otišao je u partizane i prošao IV i V neprijateljsku ofanzivu. a svoje doživljaje opisao u dnevniku „S partizanima” i drugim delima. Za predsednika ZAVNOH-a izabran je 1943. godine, a kasnije i za predsednika Prezidijuma Sabora NR Hrvatske, na kojoj je dužnosti ostao sve do smrti, 1949. godine.

Nazor je svoje prve radove objavio još kao đak, bio preko pet decenija aktivan na književnom polju i ostavio za sobom plodno delo. Pisao je lirske i epske pesme, pripovetke, romane, putopise, priče i pesme za decu, rasprave i članke o književnosti, a izdao je i nekoliko knjiga prevoda. Kao učesnik NOMHB-a, još u toku rata objavio je zbirku „Pesme partizanke” i „Legende o Titu”. Među pripovetkama izdvajaju se one u kojima na simboličan način obrađuje nacionalnu i socijalnu tematiku, što posebno dolazi do izražaja u delu „Veli Jože”.

Priključujući se proslavi stogodišnjice Nazorovog rođenja, ZJPTT pustiće u promet 29. maja jednu prigodnu marku od 1,20 dinara u tiražu od 1,000.000 komada.

Marku je pripremio za štampu akademski slikar iz Beograda Andrija Milenković, a štampala ju je VEB Deutsche Wertpapierdruckerel, iz Lajpciga, tehnikom dvobojnog ofseta u tabačićima od devet primeraka.

Istog dana biće pušten u prodaju i jedan prigodni koverat prvog dana po ceni od 2,50 dinara.

ĐDoplatna marka Crvenog krsta

Povodom Nedelje Crvenog krsta ZJPTT će pustiti u prodaju jednu doplatnu marku od 20 para, koja će biti u obaveznoj upotrebi u vremenu od 8. do 15. maja 1976. godine.

_ Slika čoveka u skoku, na fonu jugoslovenske zastave, simboliše dinamiku Crvenog krsta, a na slici su ukomponovani Još ı znaci Ove humanitarne organizacije u raznim zemljama.

Prema likovnom rešenju A. Milenkovića, marku je štampao zavod za izradu novčanica utablicama od 50 komada i tiražu od 6,200.000 primeraka.

U prošlom broju časopisa omaškom je pogrešno odstampon broj žiro računa SFS koji treba da glasi

60806-678-11966

molimo preiplainike da na ovoj broj obnove preipložlu ili posalju razliku od 5. din., ako nisu uplalili ceo iznos oc! 35. din.

33