Filatelista

вести из САВЕЗА МИ НАШИХ ДРУШТАВА

Рпјепи 1 розете

Wolfgang Fiehter ataše ı Erhard Kristek drugi sekretar Ambasade DDR u Beogradu posetili su Savez filatelista Srbije i razgovarali sa članovima Izvršnog odbora Glavonjićem i Maćešićem.

Drugovi iz Ambasade DDR su nas obavestili da se filatelisti iz Beograda i šire interesuju preko Ambasade za pojedina izdanja maraka njihove zemlje a naročito od vremena, kada je ZJPTT počela da štampa pojedina prigodna izdanja u njihovoj zemlji. Smatrali su da bi bilo najpogodnije da se u vezi sa tim obrate direktno Savezu, da se raspitaju da li postoji neka mogućnost da se prilikom naših izložbi i smotri maraka prikažu i pojedina izdanja njihove zemlje. U tom cilju predali su Savezu i jednu količinu prigodnih i FDC koverata sa kojima bi se mogao prirediti jedan eksponat, sa odabranim prigodnim „poštanskim izdanjima DDR.

Drug Volfgang je istakao, da on istina nije filatelista, ali je duže vremena radio i sarađivao sa savezima kolekcionara u njegovoj zemlji i da pri tome ima dovoljno razumevanja za sakupljanje maraka. U tom cilju pomaže i svoju ćerku, koja istina još generalno, ali vrlo uporno sakuplja poštanske marke. Radi toga bi sa zadovoljstvom saslušao nešto više o filatelističkim organizacijama u Beogradu a po mogućstvu i u Jugoslaviji. Upoznali smo drugove iz DDR sa organizacijom filatelije u Jugoslaviji, stvaranju Udruženja filatelističkih saveza Jugoslavije a zatim pojedinačno ih informisali

34

o svakom republičkom savezu a najviše o Savezu filatelista Srbije, odnosno beogradskim organizacijama. Prihvatili smo njihov predlog da se prilikom jedne od smotri maraka u Beogradu, u prvom redu one koja se priprema za omladinu, prikažemo i neke odabranije eksponate njihovih maraka, bilo da ih pripreme oni ili mi. Skrenuli smo im pažnju da su naši filatelisti svojevremeno bili prijatno iznenađeni dobrim gestom njihove pošte, Која је розvetila jedno prigodno izdanje maraka našem Kragujevcu i njegovim žrtvama iz 1941. godine.

D.G.

Тодишња скупштина ФДА „Крушевац'

Филателистичко друштво „Крушевац“ одржало је 12. априла своју годишњу скупштину која је уједно била и изборна, Заккључено је да је у протеклом периоду чланство активно радиAO, Aa је приступило више нових чланова а нарочито омладинаца, да су марке путем претплате редовно подизане од Поште и да је посета састанцима који се одржавају сваког понедељка, била масовна.

Изабран је нови Извршни одбор, који у наредном периоду има за задатак да још више омасови друштво, да се одржи низ предавања омладинцима са темама интересантним за младе филателисте како скупљати марке, шта скупљати и како чувати марке.

Закључено је да за Дан младости треба у хали Поште одржати мању пригодну изложбу марака и на тај начин дати наш прилог прослави која ће се ове године одржати у Крушевцу.

Др Миодраг Рашић