Filatelista

»KOSMOS« U AKCIJI

U sklopu niza kulturnih manifestacija i aktivnosti organizovanih povodom 35-eodišnjice JNA, filatelističko društvo »KOSMOS« — Zemun, je 20. decembra 1976. godine u prostorijama doma RV i PVO organizovalo prvu prigodnu filatelističku izložbu.

Izložba je bila organizovana sa ciljem popularızacije filatelističke delatnosti i sagledavanja mogućnosti, koje ona pruža na propasandnom, stručnom, estetskom ı društveno-vaspitnom planu članovima društva.

Otvaranju izložbe prisustvovali su potpredsednik Skupštine SFRJ drugs Peko Dapčević, predsednik SFS drug Duško Glavonjić, predstavnici društveno-političkih organizacija Zemuna i članovi filatelističkih društava Beograda.

Otvarajući izložbu ispred Komande RV i PVO drug Zečević Miladin je između ostalog rekao »Drago mi je da su članovi filatelističkog društva ,KOSMOS” u svojoj prvoj godini postojanja, kada se društvo nalazi još u fazi organizacionog sređivanja, uspeli da organizuju i postave isključivo amaterskim гадот i zalaganjem ovu uspelu filatelističku izložbu, koja je po karakteru, formi, izloženim eksponatima i učesnicima opravdala očekivano poverenje i dala odgovarajući doprinos na jačanju filatelističke delatnosti«.

Za najbolje izložene filatelističke eksponate na temu »Vazduhoplovstvo Kosmos«, žiri je dodelio inženjeru Vujošević Vladimiru pehar u trajno vlasništvo, dok je ostalim učesnicima odato pismeno priznanje.

Izložbu' je posetilo oko hiljadu lica, među kojima i najviši rukovodioci RV i PVO na čelu sa general-pukovnikom Enverom Ćemalovićem, koji su odali posebna priznanja uspeloj orgamizaciji izložbe. Pored datog publiciteta preko jugoslovenske štampe, radija i televizije, otvaranje izložbe je dobilo zapažen publicitet i u vestima stranih novinskih agencija.

Postignuti uspeh i stečena iskustva na planu organizacije filatelističkih smotri i izložbi, daju garanciju da će društvo »KOSMOS«, uz saglasnost i podršku Saveza filatelista Srbije i komande RV i PVO, uspešno organizovati u mesecu maju 1977. godine filatelističku izložbu saveznog značaja, na teme iz oblasti »Tito-revolucionar«, «Avijacija i kosmos« i teme po slobodnom izboru učesnika.