Filatelista

Kao što se vidi postignute su cene za 40—200% veće od kataloških, ne samo za raritete starijeg, već i novijeg datuma.

Skoro sva svetska tržišta maraka i dalje pokazuju trendove porasta Dpotražnje i hosu cena.

| Jugoslavija se na nekoj ovakvoj listi ne može naći. Istina je da se na inostranim tržištima. mogu prodati naši arčići i da se neki čak i traže (novo izdanje Evropa CEPT) ali dalje od toga se ništa ne oseća.

Jugoslavija na rang-listama popularnih područja ne postoji i za nju se tu i tamo zanimaju jedino špekulanti, koji koriste dobro poznate, neposlovne poteze naše pošte. S druge strane ni sabirači se ne otimaju za naše marke, što sve, pre ili kasnije mora uticati na promene kod foruma i ljudi koji određuju emisionu politiku, sistem i tretman naše marke.

(Prema »fFilateliji« 11/12 1976)

Udruženje filatelističkih saveza Jugoslavije obavešteno je od Svesaveznog društva filatelista SSSR da će se od 1—9. oktobra 1977. godine održati u Moskvi Svesavezna filatelistička izložba posvećena 60-godišnjici Oktobarske revolucije. Izložba je tematskog karaktera i uključuje sledeće teme:

1) Teme koje odgovaraju Osnovnom cilju izložbe — Teme koje odražavaju uspehe socijalističkih zemalja u izgradnji socijalističkog društva — Dostignuća u oblasti ekonomike, kulture, umetnosti, sporta, itd.

2) Generalne i specijalizovane kolekcije ili njihovi fragmenti — avionska pošta | — poštanski žigovi i celine Organizator nudi UFSJ 10 vitrina

sa po 12 izložbenih listova. Rok prijave 1. 3. 1977. godine.

Vanredno uspelim propagandnim prospektom Muzeja poštanskih maraka mađarske pošte u Budimpešti, izrađenim wu višebojnoj štampi u obliku triptiha, zupčanog po lipu maraka, putem teksta i fotosa čitalac se obaveštava da u Muzeju ima priliku da vidi i najveće retkosti svetske filatelije. U njemu se nalaze: kompletna serija zubrove glave Moldavije iz 1858. godine, nežigosana i žigosana marka Toskane iz 1860. godine od 3 lire, mar-

12

ke Mauricijusa iz 1859. godine u vrednostima od 5 i 13 centi, primerci prve serije novinskih maraka Austrije sa glavom Merkura u crvenoj i ružičastocrvenoj boji itd. Naravno, tu je izložena i ogromna zbirka mađarskih maraka. Muzej zahvata površinu od 450 kvadratnih metara i sadrži zbirku od 9 miliona poštanskih maraka. Muzej se nalazi u ulici Harsfa br. 47 u Budimpešti i otvoren je za posetioce svakim danom sem ponedeljka.

Za filateliste, ali i za veliki broj turista koji posećuju glavni grad nama susedne Mađarske, ovaj prospekt na odgovarajući način predstavlja ustanovu i eksponate koje obavezno treba videti.

PISMA UREDNIŠTVU

NIKOLA KOČKONOGOV, Masarikova 4, Smederevo

Imaju li članovi filatetističkog društva olakšice prilikom davanja oglasa u časopisu »Filatelist«?

Za svakog redovnog člana filatelističko društvo u kome on deluje uplaćuje Savezu filatelista Srbije na ime članarine 60 dinara godišnje. Uplaćena članarina podrazumeva pravo člana i obavezu Saveza da mu obezbedi godišnje najmanje 6 brojeva časopisa »Filatelist• besplatno. Članovi Saveza filatelista Srbije imaju prvenstvo u raspolaganju prostorom Za oglašavanje na stranicama časopisa.

IVO DRAŽETA, Blagoja Parovića 13, Mostar

Da li će u 1977. godini izlaziti časopis »Filatelista« i kolika je pretplata?

Časopis će izlaziti redovno u 1977. godini, a pretplata za čitaoce u Jugoslaviji iznosi 60 dinara godišnje.

MIROLJUB BOGOJEV,

Kovin

Primetio sam dosta nedostataka a časopisu. Ima malo fotosa novih i7· danja. Stalno štampate stara izdanja dopisnica. Malo pišete O filatelističkim izložbama. Kao mlad filatelista očekujem više takvih tekstova.

Sve konstruktivne primedbe, predloge i zapažanja čitalaca Uredništvo će prihvatiti sa zajedničkom namerom da časopis Saveza filatelista Srbije bude u 1977. godini obogaćen sadržinom i poboljšan oblikom.