Filatelista

stička izložbae — crne boje. Veličina žigova je 35 mm u prečniku. Ovo su istovremeno prvi prigodni žigovi na temu šaha u jugoslovenskoj filateliji. Izdato je više vrsta prigodnih koverata, zatim serija kart-maksimuma, specijalne sveščice Ministarstva pošta Jugoslavije i dr.

U Jugoslaviji su u Skoplju 1972. godine održane XX muška i V ženska olimpijada. 18. septembra 1972. godine je ovim povodom izdata serija od 2 marke. Marke su štampane u tabačićima od 9 komada. U Skoplju su izdata dva prigodna koverta koja se razlikuju po tome što na jednom od njih piše i »prv dem«. U upotrebi je bio prigodan žig sa nepokretnim datumom, a boja žiga je crna. Preduzeće PTT saobraćaja izdalo je redovan FDC. U vezi sa Filatelističkom izložbom u Zagrebu, posvećenoj svim šahovskim olimpijadama, izdat je prigodan koverat. U Zagrebu je bio u upotrebi prigodan poštanski žig, sa mepokretnim datumom, a sličan žig upotrebljen je i u Beogradu.

Na muškoj Olimpijadi učestvovalo je 63 ekipe. Pobedila je ekipa SSSR (Petrosjan, Korčnoj, Smislov, Talj, Karpov i Savon), Mađarska je bila druga a Jugoslavija (Gligorić, Ivkov, Ljubojević, Matanović, Matulović i Rukavina) озуоJila je treće mesto.

e ROM da 4. 4.40, Za ČA 08, a e fh.

ЗАНОУЗКА ___OLIMPILADĐA

LR

___GOC МЕЦ

SKODIL-|072 с | СКОНЈЕ: 1572

Ма ženskoj Olimpijadi, koja je igrana ma dve table, u konkuremciji 23 ekipe, pobedila je selekcija SSSR (Gaprindašvili, Kušnir i Levitina) a Jugoslavija je zauzela deseto mesto (Lazarević, K. Jovanović i Konarkovska). |

Tiraž ovih maraka je 250.000 serija, odnosno 27.778 tabačića po 9 maraka. Svaki tabačić sa markom od 6,00 dinara je numerisan. PF

U međuvremenu, od IX do XX Olimpijade kod nas, održane su olimpijade 1952. godine u Helsinkiju (Finska), 1954. godine u Amsterdamu (Holandija), 1956. godine u Moskvi (SSSR), 1958. godine u Minhenu (SR Nemačka), 1960. godine u Lajpcigu (DR Nemačka), 1962. godine u Varni (Bugarska), 1964. godine u Tel Avivu (Izrael), 1966. godine u Havani (Kuba), 1968. godine u Luganu (Švajcarska), 1970. godine u Zigenu (SR Nemačka). O ovim olimpijadama i o tome kako ih je filatelija u svetu zabeležila biće više reči u narednom broju časopisa.

(NASTAVIĆE SE)

14