Filatelista

marinske marke puštene su u tečaj 1. avgusta 1877. godine., a na temelju dekreta koji je donesen dve godine ranije: 25. oktobra 1875. godine. Idejno rešenje u kome dominantno mesto čini grb Republike San Marino dao je profesor Repetati (Repettati). Marke su štampane ma papiru sa vodoznakom krune. Po motivu se razlikovala samo prva vrednost, koja je za motiv imala broj, umesto grba. Marke su zupčanja 14. Prvo izdanje čine: 1. serija iz 1877. godine sa pet vrednosti, 2. serija iz 1890 sa dve vrednosti, 3. provizorna serija sa preštampanim vrednostima iz 1892. godine sa mizom varijeteta i 4. serija sa jedanaest vrednosti iz 1892./94. Konačno 1894. godine pojaviće se novo izdanje maraka sa novim motivima.

Prvu seriju iz 1877. godine činile su sledeće vrednosti: 2 ćentezima od svetle do tamnozelene boje u tiražu 380.000 komada, 10 ćentezima plava i ultramarin u tiražu 70.000 komada (poznati su polovljeni komadi), 20 ćentezima cinober boje u firažu 220.000 komada, 30 centezima smeđa u tiražu 33.000 komada i 40 ćentezimi ljubičasta u tiražu 52.000 komada. Pominje se i polovljenje vrednosti od 2 ćentezima.

Vremenom, marke San Marina počinju da plene pažnju mnogih filatelista u svetu i njihovoj izradi i izboru motiva poklanja se posebna pažnja i ove marke postaju jedan od glavnih izvora prihoda Sam Marina. Svojom tematikom, koja je poslednjih decenija vrlo raskošna, one malaze mesto u nizu tema u filateliji. Prve celine San Marina. Vrednosna oznaka sa motivom identičnim motivu DrVOS izdanja sanmarinskih maraka nalazi se na sledećim celinama: 1. karti — dopisnici iz 1890. godine od 20 ćentezima, seriji od šest vrednosti paketskih uputnica iz 1890. godine i seriji od devet poštanskih čekovnih uputnica iz 1892. godine. Prve dve dopisnice iz 1882. godine imaju za motiv vrednosne oznake alegoričnu glavu s krunom.

Žaključak. U temi Jugoslavica, marke Sam Marina faktografišu istorijski razvoj. Dok se na jednoj vrednosti iz 1923. godine i nizu maraka iz 1941. godine prikazuje povezanost San Marina i Raba ma način koji je u svojim imperijalističkim težnjama iskazivala tadašnja fašistička diktatura, dotle marka Evropa CEPT iz 1967. godine, na kojoj je u konturama Evrope data gramica Italije i Jugoslavije poništava one teške i mučne utiske. Ova marka kao da je najavila da će nepunu deceniju posle toga, nadomak San Marina u mestu Ozimo biti postignut dogovor između Jugoslavije i Italije na temeljima preporuka i zaključaka Helsinškog skupa. Izdanjem četiri poštanske marke (tri redovne i jedne avionske) 9. februara ove godine počela je proslava Stogodišnjice maraka San Marina, koja će manifestacijama »San Marino 77« od 28. avgusta do 4. septembra ove godine dostojno obeležiti ovaj jubilej.

Prim. Dr. Branislav Novaković

Povodom “tradicionalnih Zmajevih dečjih igara, Које seove godine održavaju u Novom Sadu i Sremskoj Kamenici, Društvo filatelista »Novi Sad« izdalo je uspelu prigodnu kovertu i prigodan žig koji objavljujemo. Žig nosi datum dana otvaranja igara. Zmajeve dečje igre imaju ove godine međunarodni karakter.

16