Filatelista

VESTI IZ ZEMLJE I SVETA ZAKLJUČCI SKUPŠTINE ЏЕ5Ј U KARLOVCU

Prva redovna Skupština UFSJ održana je u Karlovcu 7. maja 1977. godine sa dnevnim redom:

1. Izveštaj o radu UFSJ od 13. marta 1976. do 7. maja 1977. godine — podnosi delegat SF Srbije.

2. Izbor novog Izvršnog odbora.

3. Problematika omladinske filatelije — uvodni referat podnosi HFS.

4. Problemi u vezi akcije Balkanfila VI — izveštaj daje delegat SF Srbije. 5. Razno.

Prisutni su delegati svih saveza Udruženja, izuzev SF Crne Gore a kao domaćini ı delesati HF Društva Karlovac. Skupština je usvojila ove zaključke: 1. Izveštaj o radu UFSJ kojeg je podneo izvestilac Dušan Glavonjić Skupština prima u celosti, dok se рsmene primedbe HFS na spomenuti izveštaj ne primaju kao nadopuna tog izveštaia, kao niti predlozi koji prolzilaze iz tih primedbi HFS. HFS ne prima izveštaj UFSJ o radu za protekli period bez predloženih pismenih primedbi koje je dao na ovoj Skupštini.

— Delegat HFS predao je Skupštini odgovor za carinske organe.

— Prihvaćeni su predloženi kandidati za upis u Registar stručnih ispitivača maraka kako HFS tako i SFS. Od upisa u Registar izuzeti su Josip Laznička ı ing. Mirko Verner.

— Delegat SF Vojvodine ograđuje se od ocene, koja je data za ing. Mirka Vernera stime što će dati potrebno obrazloženje u duhu Pravilnika.

2. Unovi Izvršni odbor izabrani su: ing. Boris Mikoš FZ Slovenije, Velimir Ercegović HFS, Zvonko Zrnčić SF BiH, Čede Blaževski SF Makedonije, Ozren Veljkov SF Vojvodine, Lazar Mojsov i Dušan Glavonjić SF Srbije a SF Crne Gore će naknadno imenovati svoga predstavnika.

3. Odlaže se razmatranje ргођјеmatike omladinske filatelije obzirom da prisutni delegahi nisu na vreme primili izveštaj, s tim što će sve pri-

medbe poslat: HFS radi obrade za sledeću sednicu „Izvršnog odbora UFSJ.

4. Prihvaćen je izvještaj, UFSJ o organizaciji Balkanfile, kojeg je podneo delegat SFS, uz primedbe HFS na poslednji pasus pismenog izveštaja. Prisutni delegati su saglasni da pomognu SFS u organizaciji izložbe

17

u granicama mogućnosti pojedinih saveza. 5. Pošto za ovu tačku nije bilo predloga, ispred UFSJ Dušan Glavonjić se posebno zahvalio HFD Karlovac na zaista ugodnom prijemu i SOstoprimstvu. Redakcija časopisa »Filatelista« dobila je od Udruženja filatelističkog saveza Jugoslavije dopis broj 36 od 10. maja 1977. sa molbom, da gau narednom broju objavi u skladu sa Statutom UFSJ i postignutim dogovorima. Redakcioni odbor objavljuje ovaj tekst (skraćeni zapisnik) iako са smatra neprilagođenim, i šturim za objavljivanje. Redakcioni odbor smatra da se na ovaj način ne obezbeđuje neophodna javnost rada USFJ, jer se iz ovakvih i sličnih tekstova, priređenih za objavljivanje od strane Izvršnog odbora UFSJ,ne može sagledati ukupna sadržina rada UFSJ kao i problemi na koje nailazi u radu. Takođe, ovim se me otvara prostor za uticaj celokupnog članstva na rad UFSJ. Ne upuštajući se, bez dovoljno proverenih podataka, u zvaničan Komentar, Redakcija »fFilateliste« očekuje da će u narednom periodu rad UFSJ biti dostupniji širem krugu filatelista Jugoslavije, posebno putem svih filatelističkih glasila. Redakcija »Filateliste« je spremna da učestvuje i pomosne takvom гади ЏЕ5Ј, u razotkrivanju i prevazilaženju niza problema koji još opterećuju društvenu filateliju u nas, ali neida otvara svoje stranice јајоуот nadmudrivanju pojedinaca, što ne može koristiti Ostvarivanju ciljeva istaknutih u Statutu UFSJ.

Filatelisko društvo »Šumadija« Kragujevac održalo je 17. IV 1977. соdine, godišnju skupštinu.

Na skupštini je izabran nov izvršni odbor od pet članova. Za pretsednika je izabran Pavićević Brana.

Društvo ima 85 članova od čega 34 omladinca.

Na osnovu zaključka skupštine izvršni odbor je oformio svoju komisiju za propagiranje filatelije sa zadatkom da se za »Dan muladosti« 1977. god. u gradu priredi izložba na temu —drug Tito—, organizuje izložba u okviru svečanosti »21 Oktobar«, i da se u narednoj školskoj godini organizuje pokretna izložba u školama grada i dr.

Sastanci društva održavaju se u ul. Miljka Tošića br. 2 (prostorije mesne zajednice) nedeljom pre podne, a ponedeljkom, sredom i petkom posle podne od 17 do 19 h.