Filatelista

на уму, да током времена фосфор на овим маркама бледи, нарочито ако је марка била употребљена па после тога опрана. Стога је ове марке најбоље у збирку стављати с левим или десним белим рубом од табака, на којем је штампано поменуто обележје о фосфорисању. Ако то није могуће, ваља их дати на атестирање.

По Бенусију, међу овим маркама откривене су две вредности на којима је фосфор нанет само једном траком. То је настало померањем поља фосфорног претиска, тако да је цела задња трака прешла на бели руб табака. Реч је о марки од 1.25 (папир „К“) и од 0.20 (папир „С“. Ове марке нису евидентиране у табеларном прегледу, јер припадају особеностима, дакле у специјализоване збирке.

Филателистичка вредност

Наравно, према реткости појединих марака, процењује се и вредност целе серије. За ових неколико година, показало се да су у серији на папиру „К“ најређе марке од 0.10, 0.50 и 1.00, а комерцијална вредност серије је око 40 динара. Исте ове марке с фосфором (атестиране), у чијој су серији такође најређе поменуте вредности, вреде и до 100 динара.

Серија марака на папиру „Л“ (од 10 вредности), у којој су најређе марке од 0.80, 1.00, 1.20 и 2.00, цени се на око 50 динара. Једина фосфорисана марка из ове серије (0.50), која се сматра уопште најребом од свих из целе гарнитуре марака туризма, већ сада вреди од 30 — 60 динара (зависи да ли јес привеском белог руба).

Нормална серија марака туризма од 14 вредности на папиру „С“, без фосфора, вреди око 40 динара, а исто толико и са фосфором ако је без атеста или без привеска руба из табака. Атестирана серија с фосфорним наносом може да се цени на 70 до 80 динара, док ова серија с једнообразним привеском белог руба од табака, лево или десно, може да има прометну вредност и до 100 динара.

Марка од 0,10 једина је штампана на свим врстама папира (I, II, Ш и ГУ)

Марке од 0.0 (црвена), 0,75 и 1,25 штампане су само на кредастом папиру (1

Марке од 0,35, 150 и 2.50 штампане су само на обичном — мекшем (пунијем) папиру (11)