Filatelista

Овакво сврставање редовних марака туризма дубоке линијске штампе, у две серије, свака без и с фосфором, било је довољно за нормално скупљање, отприлике, до краја прошле 1976. године. Тада се изненада јавио огласима преко филателистичке штампе, италијански трговац марака Феручо Бенуси (иначе познат пропагатор југословенских издања), најављујући ново аргументовано разврставање ових марака по врстама папира. Он је после вишемесечног индивидуалног истраживања, посматрањем великих количина марака туризма под кварц-лампом, дошао до закључка, да се ради о двема подврстама креластог папира у првој серији, и о три подврсте обичног папира у другој серији, па их је према тим папирима поделио у разна штампања. Његова запажања у том погледу, могу се, међутим, усвојити само са становишта широко специјализованог класифицирања ових марака, док би се факултативно за „нормално“ скупљање могло уважити оно, што се слаже и с добијеним информацијама од Јована — Јовице Станковића, референта за набавку марака у Бироу за поштанске марке Заједнице ЈПТТ.

Две подврсте обичног папира

Уствари чињеница је, да су марке туризма друге серије (15 вредности) штампане најпре на једној подврсти, затим штампане и доштампаване на другој подврсти обичног папира, све до 1976. Оба папира увезена су из Западне Немачке. Први папир је нешто ниже граматуре, тврђи и прозирнији, а под кварц-лампом светли љубичасто. Пошто потиче од творнице „Луисентхал“ назваћемо га „Л“ папиром.

Други папир је мекши и пунији, а под лампом светли на сиво до бело, што зависи о дебљини и равномерности додатака (оплемењивача) у пулпи папира приликом израде. По фабрикату, овај папир је од фирме „Сандерс“, па би се могао назвати „С“ папиром.

Вредности по папирима

На првом папиру „Л“, по Бенусију названом „љубичастим“, штампано је десет вредности, и то: 0.10, 0.30 (зелена), 0.30 (смеђемаслинаста), 0.40, 0.50, 0.60, 0.80, 1.00 и 2.00 динара. С фосфорним наносом од ових марака доспела је у промет само вредност од 0.50, и то без штампаног обележја „Марка са фосфором“ на рубовима табака, који је иначе карактеристичан за другу серију марака туризма (обичан папир), али сада, после новог разврставања, — на другој подврсти обичног папира.

На другом, „С“-папиру, којег је Бенуси, по реакцији под кварц-лампом, поделио на сиви и бели, доштампавани су нови тиражи од свих марака „Л“-папира, изузев зелене од 0.30, што значи девет већ поменутих вредности, а штампано је још пет нових вредности, и то од 0.05, 0.20, 0.35, 1.50 и 2.50, с већ поменутим мотивима. Према томе, серија ових марака, на папиру „С“ има 14 вредности, плус 14 истих вредности с фосфорним наносом, и с карактеристичним штампаним обележјима на рубовима табака.

Домаћи папир

Коначно, кад је Завод за израду новчаница у Топчидеру, у коме су штампане све марке туризма дубоком линијском штампом, утрошио увезени обичан папир („Л“ и „С“) прешло се прошле године, на доштампавање ових марака, као и марака с другим мотивима (Титов портрет и споменици НОБ), на новом папиру домаће производње — из Радече (СР Словенија).

То је грубљи, бели и дебљи папир, с гумом која је „уткана“ при доњој површини папира. Нема сјаја и стога се назива „сувом“, или „тропском“ гумом. Почев од прошле године па до сада, на овом папиру, да га скраћено именујемо са „Р“, доштампане су марке туризма од 0.05, 0.10, 0.20 и 0.330 у истим бојама ранијих штампања. Стога ове марке од четири вредности формирају недвосмислено нову серију по врсти папира. До сада оне нису издаване с фосфорним наносом.

Фосфоросцентни нанос

И у погледу интензитета и начина фосфорног наноса на маркама туризма постоје разлике и особености, из разлога које су поменути код боја. Слој фосфоросцентне материје на овим маркама варира до 1,5 микрона. Што је његов нанос слабији, тосетеже открива и под кварц-лампом. Осим тога, треба имати

||