Filatelista

Povodom izložbe, ZJPTT аудасе prigodnu marku i prigodan koverat sa žigom (FDC), dok će na samoj izložbi biti u upotrebi niz prigodnih žigova na ograničenom broju senija prigodnih koverata posvećenih dzložbenom danu Ujedinjenih nacija, Jugoslavije, Bugarske, Grčke, Rumunije i Turske.

Najzad, potrebno je maglasiti da ova izložba mora imati i odgovarajuće značenje za samu jugoslovensku filateliju. Ona je prilika za snaženje akcionog jedinstva, pregrupisavanje snaga i postizanje efikasnijeg dejstvovanja filatelističkih organizacija u zemlji u pravcu omasovljavanja i popularızacije filatelije, posebno u redovima pionira i omladine. Prilika, da jugoslovenska filatelija zauzme autoritativnije mesto u oblasti vaspitno-pedagoškog i idejno-obrazovnogz rada u nas. Izložba je istovremeno prilika za iznalaženje dugoročnijih zajedničkih planova i puteva neophodne saradnje između organizovane filatelije u nas i odgovarajućih tela ı organa u Zajednioi JPTT.

Izložba je jedan ali redak i jedinstven događaj. Međutim, aspekti, značenja, pa stoga ı nadanja, mnogobrojna su. Prema onome što je učinjeno, nade su opravdane. Ali, poslednja nedelja oktobra ne može učiniti sve. Mnogo toga treba tih dana samo započeti, obaviti prve razgovore, obezbediti spome i mostove, trasirati pravce i učvrstiti metode dugoročne saradnje, dogovaranja, sporazumevanja i zajedničkog rada na ostvarivanju zajedničkih zadataka i ciljeva u oblasti filatelije.

Savez filatelista Srbije pripremio je izložbu i odgovarajući program za sve učesnike i goste na ovom svojevrsnom festivalu marke i filatelije. Međutim, smisao, duh i ciljevi izložbe mogu se ostvariti samo uz angažovanje svih filatelista Jugoslavije, drugova iz ZJPTT i uz širu podršku društveno-političkih organizacija ı društveno-političkih zajedmica. Istovremeno, očekuje se i bezrezervna podrška i pomoć svih filatelističkih glasila u zemlji.

Aktivno učestvujući u pripremama, Savet i Redakcija časopisa »Filatelista«, glasila Saveza filatelista Srbije, veruju u pum uspeh izložbe i svim učesnicima i gostima žele dobrodošlicu i prijatan boravak u Beogradu.

Usled nedostatka potrebnih udnformacija od filatelističkih orgamizacija iz država koje učestvuju na beogradskoj izložbi »Balkanfila VI«, Organizacioni odbor je izdao, umesto druge sveske Biltena, sledeće saopštenje koje objavljujemo.

SAOPŠTENJE br.1

BALKANFILA 6 — BEOGRAD 77 odražava se od 24. do 30. oktobra u Beogradu u prostonijama Beogradskog sajma (Hala III).

ШСЕЗМТ[СГ

SAVEZ BUGARSKIH FILATELISTA — SOFIJA, predstavnik Saveza VRBAN DRAGANOV, član Izvršnog biro-a SBF.

GRČKI FILATELISTIČKI SAVEZ — ATINA, predstavnik Saveza HRISTOS SOLIOTIS, predsednik Saveza.

SAVEZ FILATELISTA SR RUMUNIJE — BUKUREŠT, predstavnik Saveza, prof. univerz. dr KONSTANTIN DANČU, predsednik Saveza.

SAVEZ FILATELISTIČKIH UDRUŽENJA TURSKE — ANKARA, predstavnik Saveza ing. TEUFIK KUJAŠ, predsednik Saveza.

UDRUŽENJE FILATELISTIČKIH SAVEZA JUGOSLAVIJE, predstavnik LAZAR MOJSOV, predsednik Udruženja.

ORGANIZACIJA IZLOŽBE

Pokrovitelj — ZAJEDNICA JUGOSLOVENSKIH POŠšTA TELEGRAFA T TELEFONA, Palmotićeva 2, Beograd. Generalni direktor GOJKO SEKULOVSKI. Organizator — UDRUŽENJE FILATELISTIČKIH SAVEZA JUGOSLAVIJE,

Sremska 6/IV Beograd. Predsednik LAZAR MOJSOV.

Neposredni organizator — SAVEZ FILATELISTA SRBIJE, Sremska 6/IV, Beograd, predsednik DUŠAN GLAVONJIĆ; pomoćnik primarius dr BRANISLA\ NOVAKOVIĆ.

||