Filatelista

Na sednici Izvršnog odbora Saveza filatelista Srbije, održanoj 18. februara 1978. godine, koja je bila posvećena pripremi izborne sednice Skupštine Saveza filatelista Srbije, usvojeni su predlozi osnovnih samoupravnih akata o kojima se konačno aizjašnjavaju delegati Skupštine. O tekstovima četini samoupravna akta započela Je istovremeno i Javna diskusija u svim filatelističkim društvima u okviru Saveza, a obaviće se i razgovor u odgovarajućim telima Republičke konferencije SSRN, kao i u Preduzeću PTT saobraćaja Beograd.

Pored prilagođavanja postojećih akata SFS odredbama Ustava, rešenjima pojedinih novijih zakona ı posebno odredbama i intencijama Zakoma o udruženom radu, usvojeni predlozi obuhvataju i bitnu izmenu — konstatuju postojeće, faktičko stanje osposobljenosti i zrelosti filatelista udruženih u Savez filatelista Vojvodine da postoje ı deluju kao samostalna filatelistička organizacija. Takođe, uneto je niz novih, preciznijih odredbi o nadležnostima i odgovornosti organa samoupravljanja, pravcima saradnje Saveza u zemlji i inostranstvu, članstvu Saveza u Udruženju filatelističkih saveza Jugoslavije, itd.

Objavljivanjem ovih predloga, časopis želi da pomogne maporima Izvršnog odbora Saveza u obezbeđivanju najšire javne diskusije o njima. Delegati Skupštine SF Srbije, koja je zakazana za 15. april 1978. godine, odlučiće o konačnoj sadržini ovih predloga.

НАШЕ ДОПЛАТНЕ МАРКЕ У КОРИСТ ЦРВЕНОГ КРСТА

Дејан Тубиновић

Скупљачи марака Југославије навикли су још од 1947. године да V своје збирке уносе доплатне марке Шрвеног крста, које се сваке године у одређено време пуштају у продају и обавезно употребљавају за дофранкирање поштанских пошиљака у току Недеље Црвеног крста. Стога се ове марке безрезервно каталогизирају у домаћем и страним филателистичким каталозима.

Њихова обавезна употреба заснивала се до 1975. године на Закону о југо словенском Црвеном крсту у којем се, поред осталих прописа, одређивао начин убирања прихода путем доплатних поштанских марака. Јасно је да ове марке никад нису биле третиране као поштанске, али поштански епитет лобивале су оне зато што су искључиво кориштене на пошиљкама у поштанском (унутрашњем) саобраћају. Дакле, обавезне су како за пошиљаоце пошиљки, тако и за поштанске радне организације. Зато, у случају да пошиљалац заборави да је долепи, пошта је дужна да то накнадно учини приликом доставе, на рачун примаоца пошиљке. Због тога су у прво време, све до 1963. године, штампане и доплатне порто-марке. Међутим, доцније се престало са издавањем порто марака, јер је висина њихове номинале (пет старих динара — пет нових пара) била занемарујућа у поређењу са трошковима око израде, одвајања марака и поштанске манипулације за долепљивање.

Обавезно долепљивање доплатних марака у поштанском саобраћају је за филателију веома занимљив фактор, јер пошиљке с тим маркама служе не само за документацију о термину одржавања Недеље, него и о актуелности приказаног мотива на марки, који увек има неке симболике у вези са активношћу Црвеног крста (пружање прве помоћи, добровољно давање крви, општа заштита, помоћ пострадалима, јубилеји Црвеног крста и др).

На основу последњег савезног Закона о Црвеном крсту (од 1969. г.), доплата на поштанским пошиљкама износила је свега 20 пара. С том номиналом Главни одбор југословенског Шрвеног крста издавао је своје доплатне марке и у сарадњи са Заједницом југословенских ПТТ (Биро за издавачку делатност и поштанске марке) дистрибуирао их за продају и употребу у целој земљи до 1975. године.

За Недељу Црвеног крста у 1976. години (8—15. маја) припремио је Главни одбор југословенског Црвеног крста ново издање доплатних марака од 20 пара, али пре него што је дошло до његове употребе, донет је нови савезни закон под именом Закон о положају и овлашћењима Црвеног крста Југославије (Сл лист СФРЈ бр. 13. од 2. априла 1976. г.) којим се обеснажују прописи пређашњег Закона (Сл. лист СФРЈ бр. 12/67 и 20/69) и уједно њиме, у склопу уставних про. мена, ставља у надлежност република и покрајина доношење одговарајућих законских прописа о обавезама убирања и уплаћивања доприноса у корист Црвеног крста.

|