Filatelista

FRANCUSKA

Povodom održavanja međunarodnog tumira u Avru, od 2. do 13. aprila 1966. godine, Francuska je izdala jednu marku na kojoj je prikazana šahovska tabla sa šahovskim figurama kralja, dame i skakača. Na ovom turniru pobedio je Bent Larsen (Danska). Marka je štampana u tiražu od 6,470.000 primeraka. Ovom prilikom su bila u upotrebi dva prigodna poštanska žiga. Poznati su i mezupčani primerci ove marke, – Као i probni otisci boja i t.z. »De luxe« blokovi.

Kao domaćin 21. šahovske olimpijade, juna. 1974. godine u Nici, Framcuska je 8. juna izdala jednu marku sa nominalnom vrednošću od 1.00 franka, na kojoj je prikazana šahovska tabla, figure i potez igrača. Tiraž ove marke je 8,050.000 komada. Poznati su i mezupčani primerci kao i otisci probnih boja i »De luxe« blokovi. Na olimpijadi je pobedila ekipa SSSR-a.

Povodom ovog događaja na pošti su bila u upotrebi dva poštamska žiga. Izdato je više prigodnih koverata i karata. . a. .

U cilju obeležavanja ove olimpijade, prigodne marke su izdale još i sledeće zemlje: Mali, Niger, Dahomej, Kamerun i Mađarska.

MONAKO

Povodom održavanja »Prvog Međunarodnog, Grand Prix tumira« od 24. marta do 4. aprila 1967. godine u Monte Karlu, Monako je izdao jednu marku u tiražu od 295.740 komada. U upotrebi je “ bio poseban prigodan poštanski žig. Na turniru O 1. ____ je pobedio Robemt Fišer (SAD).

REZULTATI VREDNI PAŽNJE

U svečanoj sali Doma RV i PVO, u prisustvu članova Društva i uglednih gostiju iz Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Saveza filatelista Srbije, Skupštine opštine Zemun i predstavnika filatelističkih društava iz Beograda, održana je godišnja Skupština Filatelističkog društva »Kosmos« а7 Zemuna.

Predsednik Društva, drug Milorad Paštrović, u svom izlaganju o radu u proteklom periodu, podvukao je da su postavljeni ciljevi i planirani zadaci uglavnom uspešno ostvareni.

Ostvaren je planirani stepen omasovljavanja Društva, razvijana je društveno-vaspima uloga filatelije, kolektivni rad i odlučivanje i dobri drugarski odnosi u radu. Posebni uspesi postignuti su u radu sa omladinom. Organizovana je uspešna izložba povodom 35-godišnjice JNA i takođe, izuzetno uspela ı dobno posećena filatelistička izložba »Kosmos 77« povodom jubileja druga Tita i godišnjica RV i PVO. To je doprinelo popularizaciji filatelije među pripadnicima JNA, kod radnih ljudi i građana, posebno pionira i omladine Zemuna i Beograda. Aktivnost ovog Društva uticala je i na izdavački plan ZJPTT, pa je usvojen predlog o izdavanju serije prigodnih maraka na temu avijacije u ovoj godini.

Razvija se saradnja i kontakt sa nizom filatelističkih društava iz zemlje, posebno sa filatelistima iz Brežica, Dubrovnika, Zadra, Sanajeva i Novog Sada. Uspešan rad Društva odvijao se u okviru i uz pomoć Saveza filatelista Srbije, Veća Narodne tehnike Zemuma, Skupštine i društveno-političkih ı društvenih organizacija Zemuna. _

| Veći broj diskutanata ocemili su visokom ocenom postignute rezultate i 15takli doprinos koji takav rad filatelista ovog Društva #ma u radu Saveza filatelista Srbije i naročito u afirmaciji filatelije kao društveno konisne aktivnosti u slobodnom vremenu u opštini Zemun.

15