Filatelista

U čast izložbe štampam je prigodni koverat u tiražu 150 komada, a u upotrebi je bio i prigodni Žig. ci r Vladimir Krivak | #

Filatelističko društvo »Kosmaj« iz Mladenovca održalo je 11. decembra vanrednu sednicu Skupštine, ma Којој је Kritički sagledavan dosadašnji rad orgama samoupravljanja i čitavog Društva. Komstatujući da organi misu uložili očekivani napor na ostvarenju dogovorenih zadataka, Skupština je ipak prihvatila predložene izveštaje i razrešila ih daljih obaveza. Problemima koji su nastali u proteklom dvogodišnjem periodu, dopninelo je i miz objektivnih okolnosti od bitnog značaja za uspešan rad društva (prostorije, materijalna sredstva i sl.). |

Izabran je novi Upravni odbor od 7 članova, Nadzomi odbor i Sud časti. Usvojen je predlog Saveza filatelista Srbije o povećanju godišnje članarine kao i program rada Društva kojim se predviđa mtenzivnija aktivnost na omasovljavanju i društvemoj afirmaciji Filatelističkog društva »Kosmaj« u Mladenovcu i njegovo povezivanje i saradnja sa društvima u olkviru Saveza filatelista Srbije i šire.

Radomir Đurić =

Filatelističko društvo »Beograd« iz Beograda, održalo je svoju redovnu izbornu sednicu Skupštine 22. februara 1978. godine. Kao i većina filatelističkih društava u Beogradu ai SR Srbiji, Društvo »Beograd« je održalo svoju Skupštinu neposredno pred sednicu delegatske Skupštine Saveza filatelista Srbije, koja je predviđena za 15. april ove godine. |

Usvojen je izveštaj o dvogodišnjoj aktivnosti ovog najbrojmijes Društva u okviru Saveza filatelista Srbije. Ono danas broji ukupno 421 član, ali se još uvek ne može pohvaliti da je stoga majaktivnije. Pozitivno je ocenjeno održavanje tradicionalnih izložbi u Domu omladine povodom 20. oktobra — Dana oslobođenja Beograda, posebno izložba tokom 1976. godine, koja je nosila obeležje 10-godišnjice Karavana prijateljstva Beograd—Zagreb. Istakmut je veliki značaj sastamka filatelista u hotelu »Metropol« dva puta nedeljno u odličnoj organizaciji ovog Društva. Stabilizovano je matemjalno-finansijsko stanje i stvoreni uslovi za još veće uspehe u narednom periodu.

Izabran je novi Upravni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti, kao i program rada za naredni pemiod. Izabran je delegat za Skupštinu Saveza filatelista. Srbije, i usvojeni predlozi za novi Izvršni odbor SF Srbije, posebno za druga Marisavljević dr Jovana kao kandidata za predsedmika.

Ж

Društvo filatelista »Šumadija« — Kragujevac održalo je svoju godišnju Skupštinu dama 23. I 1978. godime.

Na Skupštini je izabran novi Izvršni odbor društva od pet članova, kao i ostali organi društva. Za predsednika je pomovo izabran Brama Pavićević.

Društvo je u 1977. godimi održalo dve izložbe, izdalo prigodan koverat povodom Oktobarskih svečamosti i drugo.

Sličan program predviđa se i u 1978. godini.

Sastamci društva se održavaju u ul. M. Tošića br. 2 (prostorije Mesne zajednice) nedeljom od 9 do 12h i utorkom i četvrtkom od 17 do 19h.

Blagoje Miljković E

Pored niza aktivnosti preduzetih ove godime od strane Društva filatelista u Pančevu u čast Titovih i maših jubileja, društvo je povodom Dana Armije dalo izraditi prigodan poštamski Žig, Jednoknužam, sa nepokretnim datumom, prečnika 30 mm sa natpisom: u krugu DAN ARMIJE PANČEVO; u sredini TITOVI JUBILEJI i datum 22. XII 1977. u tri reda. Boja žiga orna.

Ovaj žig upotrebljavan je u Pošti Pančevo na dam 22. decembra 1977. godine.

Tim povodom Društvo filatelista u Pančevu izdalo je i prigodan koverat standardnog oblika 175s125 mm. Koverat je vrlo ukusno opremljen sa likom Predsednika Republike i tekstom štampanim u jednoj — crvenoj boji ma četiri jezika naroda i marodnosti: 85 godina Života 40 godina na čelu Partije — Dan Armije 22. XII 1977. Pančevo Društvo filatelista Pančevo 1. Na kovertu je nalepljena franko marka sa likom Predsednika Republike i žigosana prigodnim žigom.

Zlatko Rotar

Momčilo Veselinović

17