Filatelista

__- pravom na uvid svakom filatelističkom društvu i klubu u okviru Saveza, društveno-političkim organizacijama i Službi društvenog Knjigovodstva, dokumentacije o materijalno-finansijskom poslovanju i evidencije koja se vodi u Savezu. а

IV ČLANSTVO U SAVEZU

II Savez filatelista Srbiie čine filatelistička društva i klubovi sa teritorije SR Srbije, van socijalističkih autonomnih pokrajina, odnosno radni ljudi i građani — filatelisti, okupljeni u

njima. Članovi Saveza su: redovni (odrasli), omladinci i počasni.

Članstvo u Savezu zasniva se na izraženom zahtevu radnih. ljuđi i građana da postanu članom jednog od filatelističkih društava'i klubova, 'a potvrđuje se jedinstvenom članskom kartom, koja je zajednički dogovorena za sva filatelistička društva i klubove u okvimi Save7a. ; Ređovni (odrasli) članovi su filatelisti stariji od 1% godina. Omladinci su filatelisti mlađi od 18 godina i Oni se učlanjuju uz odobrenje roditelja ili staratelja, odnosno preko škole

koju pohađaju. ": 4

Počasni članovi su zaslnžni filatelisti ili srađami Koji su svoiim rađom značajno đoDrineli razvoju i ugledu filateliie i Saveza. Počasne članove predlažu organi samoupravljania kao i Izvršni odbor Saveza, a proglašava ih delegatska

filatelističkih društava i klubova, Skupština Saveza.

ci:

Ne mogu biti članovi Saveza lica koja su osuđivana za dela protiv naroda i države i Za druga krivična dela koja za sobom povlače zabranu istupanja u javnosti. lica koja se bave ilegalnom trgovinom filatelističkog materijala u vidu stalnog zanimanja, kao i lica koja deluju suprotno cilievima i zađacima Saveza.

Članstvo u Savezu prestaie по Žželii člana, pismenom iziavom, smrću, napuštaniem Рр07ručja delatnosti Saveza, neplaćaniem članarine, m slmčaju lišenja slobode duže od 6 mesec!, zabrane istupanjia u iavnosti i nepridržavanja odredbi OVoOgS Statuta.

Odluku o brisanju iz članstva donose matična filatelistička društva i klubovi i o tome izveštavaju Savez. ONI"

Članovi kojima je prestalo članstvo u Savezu imaju pravo žalbe Sudu časti i Skupštini Saveza.

V PRAVA I DUŽNOSTI ČLANSTVA с1. 9

Pravo je članova da biraju i buđu birani u organe затопргау апја društava, klubova i Saveza.

Članovi imaju pravo na besplatan primerak časopisa „.Filatelista”.

Članovi imaju pravo da koriste sve podobnosti koje daju društva, klubovi i Savez С12novima oko nabavke filatelističkog materijala i pribora, đa učestvuju na izložbama u zemlji i inostranstvu i ostvaruju uvid u rad društava, klubova i Saveza.

ĆI. 10

Dužnost je svih članova da se angažuju u ostvarivanju programa rađa svoga društva, kluba i Saveza. Oni imaju mogućnost i pravo đa uspostavliaju odnose saradnje i udruživania rada i sredstava sa samoupravnim organizacijama i zajednicama u cilju ostvarivanja SVOS programa rada.

Dužnost je svih članova da dolaze na radne sastanke, redovno Pplaćaju članarinu. učestvuju u pojedinačnim akcijama i đa se u potpunosti pridržavaju odredaba ovog Statuta i pravila društva ili kluba kome pripadaju.

Članovi su obavezni da vođe računa o dostojanstvu čoveka u socijalističkom društvu, ugledu svoje organizacije i propisima ZJPTT, Uprave carina i drugih organa o razmeni maraka sa inostranstvom, učešću na izložbama i dr. Članovi su dužni da učestvuju u Sprovođenju mera društvene samozaštite i opštenarodne odbrane.

VI ORGANI SAMOUPRAVLJANJA ČI. 11

Organi samoupravlianja u Savezu su:

— delegatska skupština

— izvršni odbor

— odbor samoupravne kontrole i

— sud časti

Rad članova ovih organa je na amaterskoj osnovi.

ĆI. 12 Delegatska skupština je najviši organ samoupravljanja u Savezu. Sednice Skupštine odr-

žavaju se najmanje jednom godišnje a saziva ih na predlog društava i klubova i Izvršnog odbora, predsednik Izvršnog odbora.

4