Filatelista

povukla brodove za prijevoz našil izbjeglica — navodno iz »vojno-operativnih razloga«!?

Prekid repatriacije izazvao je u prvi čas veliko uznemirenje naroda u zbjegu, koji je samo zahvaljujući svojoj političkoj zrelosti taj neočekivani udarac mirno 1 dostojanstveno podnio.

Zbog toga prekida, repatriacija je trajala — umjesto 6 — gotovo punih 12 mjeseci!

Čitav zbjeg bio je vraćen u domovinu sa 19 transporta.

Za prihvat transporta, doćek izbjeglica i njihovo upućivanje u zavičajna mjesta, brinula se posebna komisija Oblasnog Narodno-oslobodilačkog Odbora Dalmacije u Splitu (O.N.O.O.).

Sa ovim transportima zbjega pristiglo je u domovinu oko 35000 privatnih i 7000 društvenih paketa.

Dolazak svakog transporta očekivao se uz neopisivo nestrpljenje, koje bijaše zahvatilo i one što su se vraćali i one što su ih čekali.

U ponovnom zagrljaju majki i sinova, žena i muževa, suze radosnice su govorile o velikoj sreći i o jednoj divnoj pobjedi.

Sa velikim oduševljenjem bio je dočekan VIII. transport sa kojim se vratio proslavljeni pjevački zbor centralne kazališne grupe, koji je sa palube transatlantika »ERIDAN.« pozdravio svoj Split i Dalmaciju, a preko njega i oslobođenu domovinu sa pjesmom »Marjane — Marjane....«

јр

U Sinajskoj pustinji — kod Sueza, — na maloj uzvisini blizu Crvenog mora, sazidano je groblje Jugoslovenskog zbjega. Okružuje ga kamena ograda u obliku petokrake zvijezde. Unutarnji prostor razdijeljen Je u 5 jednakih polja — omeđenih bijelim opekama, a u sredini se uzdiže veličanstveni spomenik visok 8 metara, — rad vajara Ante Kostovića.

Na umjetničko oblikovanom kamenom postolju, — na kojem su uklesani bukteći plamenovi — stoji ponosni kip majke Jugoslavije, koja promatra njegove sinove i tuguje za svojom djecom.

U toj pustinjskoj osami spomenik djeluje vrlo impresivno kao vječno svjedočanstvo jedne golgote ali i jedne velike pobjede.

EL SHATT, EL KHATATBA i TULUMBAT — neznatna geografska imena u Egiptu, ostat će zauvijek simboli slavne historije jugoslavenskih naroda.

EL SHATT je svojevrstan fenomen, ne samo po tome što je poslednjih dviju ratnih godina bio djelić nove Jugoslavije, koji Je u stranom svijetu zračio uzbudljivim primjerom borbenosti, patriotizma i odanosti jednog naroda, — nego još više po autonomnoj partizanskoj organizaciji u stranoj zemlji! (koja je tada bila pod punim zahvatom Britanskih vojnih vlasti !) — te stvaranju uvjeta života i rada u goloj Sinajskoj pustinji.

POŠTANSKA SLUŽBA

Odmah nakon dolaska zbjega u EL SHATT pristupilo se organizaciji narodne vlasti na čelu sa Centralnim odborom zbjega (CO Z), a kasnije i Rejonskih i Logorskih odbora.