Filatelista

Jednovremeno sa formiranjem narodnih vlasti, oformljeni su bili i poštanski uredi pri COZ, te Rejonskim i Logorskim odborima sa osobljem pripadnika našeg zbjega. (3. II. 1944. g.).

Na čelu cjelokupne poštanske službe u centralnoj pošti COZ u EL SHATT-u nalazila se drugarica Marija Domandžić, koja je rukovodila kompletnom organizacijom kao i nadzorom nad svim poštama u logorima. — Imenovana je među ostalim rukovodila Još i:

— Prijemom ı otpremom poštanskih pošiljaka,

— Cenzurisanjem prispjele pršte za sve logore,

— Osposobljavanjem poštanskih službenika na odgovarajućim tečajevima.

Prema originalnom »Upuistvu za rad pošte COZ u EL SHATT-u«, kao i objašnjenju tadašnjeg šefa vojne misije Jugoslavije u Kairu, Dr. Mate Jakšića bio je slijedeći postupak sa poštanskirn pošiljkama:

Trebamo razlikovati službenu prepisku naših vlasti u zbjegu i privatnu prepisku građana-izbjeglica sa svojim rođacima i prijateljima u Jugoslaviji i širom svijeta.

Službena prepiska upućivana je mahom preko Vojne Misije u Kairu, koja ju je dalje ekspedirala u zemlju svim tada raspoloživim (ali sigurnim) sredstvima i to bilo kuririma, odnosno pojedincima ili grupama koje su se vraćale u zemlju, ili pak brodovima ili članovima misije koji su poslovno ili službeno putovali u zemlju, ili pak oficirima ili vojnim licima NOVJ, kojih je tada bilo podosta na Srednjem Istoku. Ponekad su korištene i savezničke službe za poštu koja nije imala neki povjerljivi karakter.

Sva ta službena pošta upućivana je uglavnom našoj Vojnoj bazi ili NKOJ u Bari (Italija), a ona se dalje starala za njeno upućivanje u domovinu.

Službena pošta odnosno pošiljke nisu bile podložne nikakvoj cenzuri, međutim privatna pošta naših ljudi u zbjegu je obavezno cenzurisana od naših cenzora u zbjegu.

Ne treba smetnuti s uma, da je to bilo ratno vrijeme i da smo mi bili obavezni i prema saveznicima da zavedemo takvu cenzuru. Na pismima je obično bilo i označeno da su ona prošla kroz našu cenzuru sa jednorednim žigom »CEN-

ZURIRANO.«. n Tako cenzurisana pošta preda-

ф „4 7 пи „2 . 7. мапа је — ргеко „centralne pošte “2 рана AU A UA AM "ова бре COZ — savezničkim i većinom briЏ- „Zac PAOLA tanskim poštanskim „vlastima (ta-

| a TC о čan паду: АМОТО - ЕДУРТТАМ

17 тафг пер обацрћ ова о Зен, CENSORSHIP CAIRO) radi daljnje ee e pro ea Бара ар „86 i JE reekspedicije. Savezničke — većiЕТ tetee, ee a „врат обаве ere nom britanske poštanske vlasti izope ca, e воза Тел Cao ae vršile su zatim ponovno cenzurisa. '. i nje privatnih poštanskih pošiljaka

sa ljepljenjem cenzurnih traka i natpisom: »EXAMINED BY ALLIED TRANSADRIATIC CENSORSHIP« i na pr.: br. 503.

Ovakve poštanske pošiljke iz našeg zbjega u EL SHATT-u savezničke većinom britanske poštanske vlasti otpremale su iz Kaira, avionom RAF-a (Royal air force) u Napulj a zatim u Bari našim organima vlasti NKOJ (Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije) radi daljnje reekspedicije preko Visa za Split.

Poštanske pošiljke koje su prešle preko pošte Vis — također su cenzurisane i označene sa žigom »POŠTA — VIS —· CENZURISANO«.

Za područje okupiranog Splita, poštanske pošilike je primala komanda Splitskog područja, koja je zatim sve predavala Poštanskom odjelu G. N. O. O Split, koja je izvršila ponovni pregled i cenzurisanje uz otisak žiga: »G.N.O.O. SPLIT — CENZURISANO-« ı datum.

Ovakva pošta je zatim predavana rejonskim N.O.O. koje su putem povjerljivih aktivista NOP razdjeljivale istu naslovnicima.

Za okupirane otoke i kopno privatne poštanske pošiljke iz zbjega otpremane su preko pošte VIS — konspirativno — brodovima NOVJ-JRM putem kurira, komandanata ili komesara.

Pošta VIS spadala je u sklop KOMANDE SREDNJE DALMATINSKOG PODRUČJA. Napominjem, da je cenzuriisanje prispjele prijemne pošte za sve logore u zbjegu vršila centralna pošta CO Z — međutim cenzurisanje cjelokupnih OTPREMNIH pošiljaka za inozemstvo i domovinu vršile su logorske pošte (od 1—8).

12

22 2 >= Ра == БИ А ТРГ МУ

~ ртирЕ: