Filatelista

CRTEŽI I SKICE BOŽIDARA JAKCA ZA JUGOSLOVENSKE POŠTANSKE MARKE,

Olga Kovačević : direktor PTT Muzeja ZJPTT

Povodom priprema za obeležavanje osamdesetogodišnjice rođenja akademika i revolucionara Božidara Ta kca, i 30-godišniice rada Filatelističkos kluba Koper u Pokrajinskom muzeju u Kopru otvorena je decembra 1978. godine, a kasnije i u drugim mestima Istre, izložba skica i crteža za jugoslovenske poštanske marke.

А U svom obimnom stvaralačkom opusu, od poetski datog domaćeg pejsaža, jednostavnih, do monumentalnosti uzdignutih kompozicija, produhovljenih i dokumentarnih portreta ličnosti društveno-političkog života, posebno iz narodnooslobodilačkog rata, — Jakac je na izuzetan umetnički način ostvario i veći broj likovnih rešenja za jugoslovenske poštanske marke.

Veliku vrednost izloženih eksponata predsfavljaju ne samo usvojena rešenja za pojedine emisije maraka, iz fonda PTT muzeja ZJPTT, nego i prve skice i crteži autora koji su prethodili definitivnom idejnom rešenju. Izložba na taj način pruža uvid u bogat stvaralački dijapazon umetnikovih radova, od prvih crteža za marke sa likom Predsednika Tita, do skica i crteža za emisije kojima

su obeležene društveno-političke, kulturne i međunarodne aktivnosti naše zemlje.

С си

U pripremi izložbe — s leva ha desno: Dejan Cividini, Božo Cividihi, Lojze Vilhar, Božidar Jakac, Olga Kovačević i Salvatore Petelin

Posebno zadovoljstvo za sve nas, koji smo tih decembarskih dana sarađivali sa vedrim, neumornim umetnikom na postavci izložbe, — bila su ı njegova sećanja na vreme u kome su nastali pojedini radovi. Stvaraocu, koji je ne samo učestvovao, nego i svojim umetničkim stvaralaštvom i delima zabeležio najsvetlije trenutke naše Revolucije, — u živom sećanju ostali su dani AVNOJ-a, kada je i na Zasedanju »mnogo crtao i skicirao.« Tada je, u noći između 28. novembra ı 1. decembra, nastao Jakčev portret Maršala Tita, jedno od najpoznatijih likovnih dela stvorenih u NOB.