Filatelista

_ да 3.

Predložena informacija predsednika UFSJ dopunjena je na sednici njegovim usmenim izlaganjem. Posebno je informisao o rezultatima razgovora sa generalnim direktorom ZJPTT. . Detaljnija obaveštenja o celokupnosti izdavačke politike izneo je prisutnima direktor Biroa za poštanske marke i izdavačku delatnost Nenad Kilibarda koji je, pre toga, odgovorio na sva pitanja prisutnih delegata i ponovio spremnost ZJPTT, odnosno Biroa, da sarađuje sa UFSJ preko svih mogućih oblika (konsultativni sastanci, pismeni predlozi, razgovori, sugestije itd.). Пи . o Ма Nakon duge razmene mišljenja o delatnosti Biroa, njegovoj izdavačkoj politici, distribuciji a sebno delatnosti u inostranstvu zaključeno je: 5. = . .. и | da postoji mogućnost da Se ZajeODici JPTT predloži da svojim opštim aktima omogući UFSJ da u Odbor ZJPTT za poštanske marke i izdavačku delatnost delegira svog člana koji će imati prava i dužnosti člana Odbora. O tom obliku učestvovanja UFSJ u radu Odbora za poštanske marke ZJPTT i načinu predlaganja potrebno je dogovoriti se u okviru UFSJ, posebno zato što ОР 1 drugi oblici uticaja i saradnje filatelista sa ZJPTT (na primer dogovori ili sporazumi! O latelističkih saveza ı zajednica PTT u republikama a o i da ZPTT republika i pokrajina elegiraju filatelistu u Odbor za poštanske marke i izdavačku delatnost. И . к У ада se interesi Бјатенака 1 ZJPTT mogu usklađivati samo međusobnom saradnjom na principima dobre volje pa je, zbog toga, potrebno iskoristiti međusobno informisanje, OR GOO i dogovaranja. Taj oblik saradnje nalaže filatelistima odnosno njihovim savezima da ODE timom: formišu svoje članstvo o izdavačkoj delatnosti ZJPTT i da o spornim pitanjima prethodno POKaSaJH pribaviti informacije od nadležnih organa ZJPTT. То će posebno biti moguće jer će, UKO!I о. se delegati slože, sednicama IOUFSJ uvek, na njegov poziv, prisustvovati predstavnik Biroa za poštanske marke i izdavačku delatnost.

Ad 4.

Delegat FZS Ivan Jakič predložio je da se redovna skupština Udruženja održi u skladu sa odredbama Statuta (člana 7.) 21. aprila 1979. godine u II časova u sedištu FZS — Ljubljana, Там. сагјеха 8.

Delegat Sojuza na tilatelistite ma Makedonija predložio je da delegati svojim bazama prenesu i predlog da se Skupština UFSJ održi 10. maja 19709. godine u Beogradu i da se time uveliča izložba »Tito u filateliji«, (Izložba će biti otvorena 10. maja). . Zaključeno je da se svi filatelistički savezi pismeno izjasne o predloženim varijantama i O tome obaveste FZS. = и 5 Prisutni delegati dali su predlog dnevnog reda redovne skupštine Udruženja. 1. Izveštaj o radu TOUFSJ; Razmatranje Predloga za izmenu i dopunu Statuta UFSJ; Razmatranje i usvalanje Programa rada Udruženja za 1979. godinu; Rasprava o učlanjivanju UFSJ u FIP; Razmatranje i usvajanje Završnog računa Balkanfila VI; Razno.

Сул Де Оз о

Ad 5,

Nakon razmatranja Predloga o obezbeđivanju finansijskih sredstava za potrebe izložbe »Tito u filateliji« koje je pismeno dostavio svim filatelističkim savezima i predsedniku UFSJ, predstavnik delegata filatelističkih saveza prisutnih na sastanku 16. XII 1978. godine Jovan Reljin, zaključeno je da je značaj izložbe »Tito u filateliji« toliki da ne sme biti osnova za stavljanje bilo kakve primedbe organizatoru, Ssuorganizatoru i učesnicima u postavki izložbe. Ovde se, pre svega, misli da ZJPTT i Muzej »25. maj« moraju naći način da obezbede uspešno finansiranje akcije uz poštovanje funkcije Muzeja »25. maj« i ZJPTT. Informacija koju je sačinila posebna grupa Organizacionog odbora, konkretizacijom predloga u dve alternative (posebna izdanja sa pretiscima), ne obezbeđuje dostojanstven pristup realizaciji obezbeđenja sredstava za grandioznu priredbu sa ovom tematikom. Zbog mogućih negativnih posledica, do kojih bi mogla dovesti ovakva finansijska konstrukcija, prisutni članovi IOUFSJ u celosti odbacuju predlog naveden u Informaciji od 14. II 1979. godine. Prisutni delegati IOUFSJ upozoravaju na svoj zaključak formulisan u tački l. zapisnika sa sastanka od 16. XII 1978. godine.

Ad 6.

a) Delegat SF Srbije podneo je informaciju o toku priprema za treći festival filatelističke omladine Jugoslavije, Nakon rasprave zaključeno je da se zbog izložbe »Tito u filatelijiv, u maju ove godine, održavanje trećeg festivala filatelističke omladine odloži za oktobar 1979. godine. Tom prilikom biće razmatrani i elaborati o omladinskoj filateliji, naročito, Elaborat Hrvaskog filatelističkog saveza sa Prvog festivala filatelističke omladine u Karlovcu, materijali SF Vojvodine, materijali »Okruglog stola« u Brežicama i ostale publikacije o omladinskoj filateliji, što će poslužiti kao osnova za izradu jedinstvenog elaborata o omladinskoj filateliji.

. b) Nakon razmatranja pisma INTERSTENA upućenog UFSJ i razmene mišljenja sa direktorom Biroa za poštanske marke i izdavačku delatnost, dogovoreno je da se predloži organizacionom komitetu INTERSTENA da se poveže sa nekim od filatelističkih društava u Beogradu i dogovori o eventualnom izdavanju spomen-omotnice i prigodnog poštanskog žiga.

. c) Savezni zavod za međunarodnu naučnu, prosvetno-kulturnu i tehničku saradnju uputio je pismo Udruženju Saveza filatelista Jugoslavije u kome obaveštava da Federacija filatelista Kube želi da uspostavi saradnju sa Filatelističkim savezom Jugoslavije. Prihvata se saradnja, a njeni oblici utvrdiće se korespondencijom.

. d) Razmotren je dopis Šaveza čehoslovačkih filatelista u vezi sa sudelovanjem jugoslovenskih izložaka (omladinskih) na međunarodnoj izložbi u Pragu povodom 60-godišnjice Crvenog krsta ČSSR.

Nakon razmatranja razloga koji su usmeno izneseni dogovoreno je da se ne učestvuje na ovoj izložbi, a FZ Slovenije je ovlašćena da pošalje negativan odgovor.

e) Rasprava o molbi generalnog komesara WIPA 1981. odložena je za sledeći sastanak IOUFSJ ili za odlučivanje na Skupštini UFSJ.

f) Na osnovu pisma generalnog sekretara izložbe Philaserdica u Sofiji i njegovih uslova odlučeno je da se ne učestvuje na izložbi a da FZS o tome obavesti druga Mitrovića koji je bio imenovan za Jugoslovenskog komesara.

E) Dogovoreno je da se upitnik Savezne konferencije SSRNJ odnosno Koordinacionog odbora za društvene Organizacije i udruženje građana dostavi svim filatelističkim savezima da ga popune, a FZS podatke objedini tj. pripremi zbirni upitnik i dostavi ga Saveznoj konferenciji SSRNJ.

h) Na predlog delegata SF BiH Boža Bendelja prisutni delegati saglasni su da zamole HFS da ponovo razmotri mogućnost daljeg izdavanja glasila FSH »Filatelija«, jer će prestanak izlaženja ovog lista naneti veliku štetu filatelistima Jugoslavije.