Filatelista

BARANJA — DOPUNSKE PORTO MARKE Pavle Pavlović

U časopisu FILATELISTA broj 178 za decembar 1978. godine u članku Aleksandra M. Krstića IZDANJA ZA OKUPIRANU BARANJU I та strani 13 те naveo niz podataka o porto markama sa pretiskom rimski broj VI uokviren pravougaonikom.

. Obzirom na nedostatak podataka o tiražu i vrednostima maraka koje su pretiskane rimskim brojem Vi u pravougaoniku, svaki novi nalaz iz te oblasti je svakako dobrodošao sakupljačima maraka tog područja kao i sakupljačima specijaliteta.

Posedujem koverat FILATELISTIČKOG KLUBA-PEČUJ (natpis je štampan crnom bojom na mađarskom, francuskom i nemačkom jeziku) sa okruglim pe·čatom kluba. Koverat je frankiran sa dve marke »žetelice« od 5 fil. sa crvenim pretiskom »1919 Baranya« koje su žigosane žigom PECS Ba 1 Ba 919 OKT 15 N 4. Na kovertu je i pravougaoni plavi cenzurni žig PREGLEDALA VOJNA CENZURA PEČUJ u ćirilici, a adresovano je na Kaislany Gotov Pecs.

Na kovertu se nalaze i marke se pretiskom »rimsko VI u pravougaoniku« i to: »žetalice« sa pretiskom »1919 Baranja« u CRVENOJ boji od 2,3 i 5 fil. i mađarske marke (bez pretiska »1919 Baranja«) »žetalice« od 5 fil., 15 fil. (bele brojke) i Zita od 50 fil.

Obzirom da pretisak »rimsko VI u pravougaoniku« ima na svim pretisnutim markama iste karakteristike kao i na markama koje su prikazane u napisu A. M. Krstića na strani 13 časopisa, može se govoriti da je upotrebljen isti žig za pretisak. Po položaju pretisaka jasno je da se radi o ručnom pretisku.

Karakteristike pretiska koje se mogu uočiti su sledeće:

— U gornjem delu debljeg-levog-stuba rimskog broja V je bela tačka.

— Pravougaoni okvir sa gornje strane oštećen iznad levog stuba broja V i iznad broja 1. Oba oštećenja su sa spoljne strane.

— Pravougaoni okvir sa donje spoljne strane oštećen ispod levog dela broja I.

Iz gore navedenog proizilazi da, u koliko se radi o originalnim pretiscima, postoje i druge vrednosti i druge marke pretiskane· kao Porto provizorij (ili kao dopunske porto marke) »rimskim brojem VI« za Baranju.

10