Filatelista

јединачно а кадкада и у комбинацији са целим маркама, посебно ако се ради о препорученим писмима.

Жигови

У прво време коришћења марака париског штампања, отворено је У ослобођеној Србији око 100 поштанских станица а у Црној Гори око 30. Све поште нису одмах могле да добију одговарајуће жигове, тако да су се марке у неким мањим поштама поништавале руком са и без ознаке датума а понекад и обичним препртавањем марака. Овако су марке поништавале поште у Крагујевцу, Милановцу, Паланци, Пожаревцу, Алексинцу, Ваљеву, Жагубици, Петровцу, Сараоцима, Великој Плани и у неким другим.

На неким писмима употребљавани су жигови сачувани из периода краљевине Србије, предратне (Царево Село), а неке поште у Македонији су користиле округле жигове из балканских ратова, са именом места и називом војне поште који је обично прецртаван руком. Једно време су коришћени заостали окупациони жигови а постоје марке и са службеним жиговима који су коришћени као поштански.

1. > ST А > n к |4- (19-—| к 97251 %

ИМАМ, б

Секо

За употребу марака крфског издања, израђене су следеће врсте жи-

гова: i

1. Жиг са двоструком кружницом у три типа — 29, 30 и 32 мм, са ознакама датума, месеца, године и сата у средини;

2. Једнокружни жиг у истом склопу као претходни а са украсним тачкама између назива места латиницом и ћирилицом;

3. Жиг главног града швајцарског типа, пречника 33 мм без ознаке сата, име града је исписано ћирицом и доле на француском језику;

За. У истом слогу као и претходни тип али са ознаком сата, у пречнику Од 32 мм;

4. Жиг Београда (пошта 1 и 2) пречника 29 мм без ознаке сата.

Жигови 3 и 4 су коришћени само у Београду.

Како су марке крфског издања коришћене само до 15. априла 1921. године, дошло је до комбинација са маркама општег издања за државу СХС. и то са првим франко „американским“ издањем и са пригодним маркама У корист инвалида. Ове марке су изашле у јануару 1921. године па је до комбинација, за сакупљаче доста интересантним, долазило током четири месеца.

Марке крфског издања спадају у генералне збирке Југославије, у збирке краљевине Југославије, а посебно у збирку Србије. Као такве представљају интересантно подручје за скупљање и специјализацију.

9