Filatelista

НОВИ КАТАЛОГ ЗЈПТТ

Војислав Беговић

„Када се ради о нашим маркама, домаћи филателисти основне информације и ослонац траже у Каталогу поштанских марака југословенских 36маља (издавач ООУР Биро за поштанске марке Заједнице југословенских ПТТ). Оријентација на овај службени каталог је разумљива с обзиром да се већ годинама преко продавница Бироа и продавница ПТТ предузећа обавља највећи део промета поштанским маркама у нас. Пажљивијим прелиставањем Каталога за 1980, видећемо да и овога пута, мимо наших очекивања, нису обрађени многи посебни примерци, специјалитети и издања доплатних марака после 1975. године. Не улазећи овом приликом у разлоге издавача, који нам уосталом када се ради о овоме питању и нису познати, покушаћемо да нешто више кажемо о потреби за Специјалним Каталогом и истакнемо њетов значај за нашу филателију.

Више пута је речено да наше поштанске марке нуде богат и интересантан материјал за филателистичко истраживање. Разуме се да правци појединачних истраживања могу бити врло различити (склони смо да то назовемо специјализацијом) и да увек не доносе једнако вредне резултате. Ипак, посао откривања, обраде и евидентирања примерака са промењеним карактеристикама, у односу на стандардне, сложен је, дуготрајан и драгоцен за сваку филателију. Он захтева ангажован рад најстручнијих филателиста, и што је најважније, објављивање и стално проверавање резултата. Ту је немали допринос аутора малих вести о њиховим проналасцима. Они највреднији налази допуњују грађу за Специјални каталог поштанских марака. Одговарајућа, каталошка, обрада посебнх примерака и специјалитета поштанских марака, чини темељ будућих истраживања и солидан стручни водич у томе правцу. Њоме се отклањају све могуће нејасноће џ погледу мерила која се примењују за специјалну каталогизацију. Утврђивање односа вредности и „тежине специјалних примерака у односу на стандардне, у специјалном каталогу, далеко је значајније од саме котизације која се у оваквим случајевима може узети са свим резервама.

Мноте особености и специјалитети издања наших поштанских марака, до данас, нису добили своје место у службеном Каталогу иако су већ годинама познати најширем кругу филателиста. Наведимо само неке најсвежије

примере: СЕРТ'69 друго штампање, Светско првенство у футбалу — друго штампање, Конференција ИПУ-"пт" уместо „птт", Редовно издање — Туристички мотиви 1972/1973 — промењене боје с лица марке — промењене боје

папира-гумирања, Р. И. помоћно марка бр. 1544 ,200" уместо „2,00" итд. За њих и још многа друга, у овоме тренутку, на тржишту су формиране цене, које није могуће коментарисати услед недостатка најнеопходнијих података. Каталог југословенских марака и новца _ (издавач ФНД „Југославица модерна") коме је ово друга година излажења за сада је усамљени покушај да се превазиђе ово стање.

Уверени смо да би најширом акцијом, почев од филателистичких друштава, преко филателистичких савеза и Удружења филателистичких савеза, па све до Бироа и других издавача Каталога и заинтересованих у филателији било могуће знатно више урадити на овом плану и тако дати један нов још снажнији подстицај нашој филателији.

Иначе, други том Каталога, са издањима марака социјалистичке Јутославије, штампан је у боји и без обзира на извесну техничку недорађеност, изазвао је повећано интересовање код филателиста, што говори да такву праксу и у будућим годинама треба наставити и наравно, у целини је и усавршавати.

Prodajem kompletnu neponištenu zbirku maraka Jugoslavije 1944. do 1979. Prodajem komplet tlabačića od 9 maraka (1969 — 1979.)

Prodajem zbirku neponištenih maraka Vuja, bez Crvenog krsta sve prodajem za 10% ispod kataloga ZJPTT, kao i druge serije i raspare sa različitim

popustom. KOČKONOGOV, 11300 Smederevo Masarikova 4.