Filatelista

КРФСКО ИЗДАЊЕ

Издања српских поштанских марака од 1918—1921. године Александар М. Крстић

Ово подручје издања српских марака је до сала било скоро потпуно подцењено и за већину сакупљача неинтересантно. Главни разлог томе су велики тиражи ових марака и њихова стална присутност на филателистичком тржишту, за разлику од осталих издања поштанских марака Србије, која су одувек била занимљива и врло цењена.

М последње време ова породица марака је почела да се буди, филателисти су за њу почели да покузују све веће интересовање, нарочито почетници. Како се о употреби ових марака у њиховом раном периоду, после оку(пације, још увек мало зна, ово је покушај да се ово подручје приближи сакупљачима.

По повлачењу српских трупа 1915. године, све преостале залихе марака су у Пећи спаљене, јер је њихово преношење преко Албаније било немогуће. Уједно су све поштанске станице у краљевини Србији престале да постоје. Током 1916. године српска влада је на Крфу формирала поштанску станицу која је обављала поштански саобраћај са Солуном и околином, као и са иностранством. Министарство је са француском поштом на Крфу направило споразум о откупу и коришћењу франко марака у течају, које би биле жигосане ћириличним округлим жигом „Министарска поштанска станица". На писма и карте је стављан обично преко марке још и ручни раван жиг на француском језику (у црној, ређе љубичастој боји) „Розтез Зегђез".

Како се рат ближио крају, српска влада на Крфу је наручила да се у Паризу штампају нове српске франко и порто марке. Када су марке довршене, послате су у Солун депоу поштанских. марака. Депо је према решењу П. Т. бр. 2857 од 28. августа 1918. године, послао 28. септембра одређени број марака Међународном поштанском бироу у Берну, а посебно разаслао одговарајуће количине марака: главној пошти Врховне команде, војним поштама Ги П армије и сталној војној пошти у Битољу. 13. октобра послате су марке и Миинистарској поштанској станици на Крфу. ј

Париско штампање

Неке вредности овог издања, које је добило популаран назив „Крфско издање" коришћене су у поштанској станици на Крфу, која је функдионисала до марта 1919. године. Писма са жигом „Министарска поштанска стани-