Filatelista

Као што је то већ уобичајено и што се потврђује као добра пракса, у оквиру одржавања Фестивала филателистичке омладине Југославије, обавезно се одржи и састанак УФСЈ. Тако је било и ове године у Краљеву. Уочи отварања Трећег ФФОЈ одржан је састанак УФСЈ, коме је председавао друг Јанез Лукач, посвећен актуелним питањима омладинске филателије и питањима везаним за учешће УФСЈ на међународним изложбама у Букурешту, Атини и Бечу. Утврђене су основне смернице УФСЈ о развоју омладинске филателије у наредном периоду, као основа за Округли сто о питањима даљег заједничког рада на развоју смладинске филателије, који је одржан у оквиру Трећег ФФОЈ у Краљеву. Договорено је да се Четврти ФФОЈ одржи идуће године у СР Босни и Херцеговини, односно у Мостару.

Утврђен је и састав наше делегације за Букурешт, за изложбу »БОСЕШЕХ« (Јанез Лукач, инг. Владимир Вујошевић, проф. др Јован Величковић, Ненад Килибарда, Владимир Јерић); члан жирија за изложбу »АЕКОМЕЦПА 79« у Букурешту (инг. В. Вујошевић), затим шира делегација за изложбу у Атини, ВАГКАМЕЦША УП, као и комесар за изложбу МТРА у Бечу, идуће године.

Присутни делегати УФСЈ обавестили су да су извршене консултације џ републичком и покрајинском савезу поводом иницијативе за промену Стагута УФСЈ, те је договорено да на основу припремљених Теза (које се објављују у овом броју часописа) обави јавна дискусија до краја године, како би се већ почетком идуће године пришло изради и усвајању новог Статута.

Састанку УФСЈ присуствовали су делегати свих републичких и покрајинских савеза сем, као што је то већ уобичајено у последњих годину и по дана, делегата Хрватског филателистичкот савеза. У раду седнице учествовао је и друг Ненад Килибарда, директор Бироа за марке ЗЈПТТ. Овом састанку, као гост, присуствовала је и Мирјана Марковић, ученица из Младеновца, која је аутор пртежа за прву марку од 4,90 динара из овогодишњег издања „Радост Европе".

Јован Рељин

У Минхену је, 20. и 21. октобра ове године одржана УП Национална изложба филателиста железничара Немачке СР. Изложено је 223 експоната а као гости, учествовали су и истакнути филателисти-сакупљачи марака на ову тему из Швајцарске, Италије и Југославије. Са својом збирком „Железнице у свету" учествовао је Јордан Пешевски, подпредседник Савеза филателиста Србије и освојио златну медаљу.

»

Богату филателитичку активност ове јесени унеколико заокружује радни састанак у проширеном саставу Издавачког савета и Редакционог одбора часописа „Филателиста" са директором Бироа за (марке ЗЈПТТ и његовим сарадницима. Циљ састанка је био разматрање садашње концепције уређивања, штампања и дистрибуције часописа и договор о заједничкој акцији на превазилажењу постојећих проблема и унапређивању квалитета часописа. У врло садржајној и идејама богатој дискусији, истакнути CV могући правци у подруштвљавању уређивања часописа, проширењу броја сарадника, тема и написа, штампања на страним језицима и улози часописа као информативног и стручног гласила у развоју филателије и пропаганди наше марке. О ставовима и договорима који су постигнути на овом састанку позитивно се изјаснио и Извршни одбор Савеза филателиста Србије, те треба очекивати да ће се заједнички договорена политика даљег уређивања, штампања и дистриоупије часописа потврдити до краја године и кроз самоуправни споразум оса Бироом за марке ЗЈПТТ.

14