Filatelista

U NEKOLIKO REDOVA Vojislav Begović

PRIGODNA MARKA „70 GODIŠNJICA ROĐENJA EDVARDA KARDELJA” SA PRETISKOM „PLOČE — 1980 — KARDELJEVO”

Deo tiraža od 28. 01. 1980. korišćen je za pretisak „PLOČE — 1980 — KARDELJEVO”. Ova druga marka puštena je u promet 02. 02. 1980. godine na dan promene imena grada Ploče u Kardeljevo.

Pretiskivanje je izvršeno u tehnici jednobojnog ofseta, crvenom bojom.

Kod marke sa pretiskom karakteristično je „pojačano zlato”, što je moguća pojava u slučajevima kada gotova marka ide ponovo kroz mašinu za štampanje. Takođe su primetne razlike u nijansi sive boje koja je kod marke sa pretiskom svetlija. 1

NOVE CENE POŠTANSKIH USLUGA U UNUTRAŠNJEM SAOBRAĆAJU

Od 5. aprila počele su da se primenjuju nove cene poštanskih usluga u unutrašnjem saobraćaju.

Standardizovano pismo, težine do 20 grama po novoj tarifi naplaćuje se 2,50 dinara a dopisnica (obična, standardizovana) 2,00 dinara.

Za sada se postojeći masovni koverat i dopisnica dopunjuju do nove tarife nalepljivanjem nižih frankaturnih vrednosti. Treba uskoro očekivati da nove cene putem pretiska budu nanete na postojeće redovne marke, a verovatno još tokom ove godine i nova izdanja redovnih maraka sa turističkim motivima i naravno, sa novim cenama poštanskih usluga.

MOŽEMO LI IMATI KVALITETNIJI FDC?

Domaći FDC (koverat prvog dana) sve do broja 5/79, izlazio je na švajcarskom kovertu dim. 162 X 114 mm. Svojom atraktivnošću i kvalitetom ova su izdanja privukla mnoge ljubitelje koverata. Sledećih devetnaest odnosno dvadeset brojeva koliko je izašlo do kraja 1979. godine, nisu ostali u okvirima ustaljenog kvaliteta i uslovno rečeno standardnih dimenzija. Razlike su vidljive naročito u dimenzijama, vrsti papira i preklopu ma poleđini koverta. Ovi elementi dosta su uticali na opšti izgled izdanja. Tako na primer, dimenzije koverta „Radost Evrope 79” su 161x110 mm a koverta „Zaštita čovekove sredine” 168x116 mm. Brojevi 20/79 a i 20/79b („Romanička skulptura”) izrađeni su na različitim papirima.

Kada se zna da su filatelistička društva dobijala ove koverte sa mpriličnim

zakašnjenjem, onda su razumljivi zahtevi filatelista da o svemu ovome izdavač povede više računa.

Takođe nam je poznato da naš izdavač „Jugomarka” već duže vreme pokušava da reši ovo pitanje. Štamparije izgleda nisu dovoljno zainteresovane za ovaj „mali posao”, pa do danas nismo dobili željeno rešenje. Razumljiv je stav „Jugomarke” da ne daje devizna sredstva za uvoz koverata, ako već postoje tehničke mogućnosti u nas. Treba biti strpljiv i očekivati da ćemo u najskorije vreme dobiti kvalitetan FDC, sa kovertama naše proizvodnje.

PRETISAK 1,00/0,85, BEZ BOJE

. Izostavljanje boje kod uštampavanja nove vrednosti, retka je pojava na našim markama.

Nedavno, imali smo priliku da, kod pomoćnog izdanja marke broj 1049 iz 1976, vidimo „četverac, na kojem nedostaje boja pretiska. I pored izostavljanja boje, otisak je jasan i dubok. Na poleđini ima „probijanja”.

Poznato je da je pretiskivanje kod ove marke izvršeno u tipoštampi. Utisak je da je ovako „prošao” najmanje jedan šalterski tabak (50 komada).

21