Filatelista

Čini mi se, da u ovom trenutku istorije kada proslavljamo širom naše zemlje izuzetni istorijski događaj — šezdesetgodišnjicu od osnivanja KPJ u čiju je revolucionarnu ulogu i istorijsku misiju menjanja epoha na ovim našim jugoslovemskim prostorima neraskidivo utkana ličnost i stvaralačka delatnost druga Tita — Muzej „25. maj” nije mogao naći bolju priliku za osvetljavanje svestranostil ovog jubileja time Što je u ovim prostorijama omogućio priređivanje Ove izložbe, koja na jedan nov i svojevrstan način ukazuje i na markantne belege, koje je bogata delatnost druga Tita, kao revolucionara i državnika, ostavila i u takvoj oblasti koja predstavlja svakodnevno komuniciranje miliona ljudi, kao što je poštanska marka i filatelija.

U višemesečne pripreme za otvaranje OVe izložbe uložen je ogroman trud velikog broja ljudi, organizatora i izlagača, koji su, kao što to filatelija i podrazumeva, radili uglavnom dobrovoljno, sa ljubavlju i željom da ova izložba dostigne najviši domet koji je moguć u našim uslovima.

Uveren sam da je rezultat tog zajedničkog, predanog timskog rada prevazišao očekivanja svih nas. Naime, rad na filatelističkoj obradi ukupnog poštanskog materijala na ovu temu bio je očito, ne samo zadovoljstvo i podsticaj, već i duboka imspiracija, da se Što Više, bolje i jasnije istaknu svi aspekti genijalne ličnosti i svestrane uloge koju u našoj istoriji i današnjici ima drug Tito.

Samoupravna socijalistička i nesvrstana Jugoslavija danas, rezultat је SOCIijalističke revolucije, oružane borbe naših naroda i narodnosti u ratu i stalne borbe nakon njega za mir, za progres, za učvršćenje naše nezavisnosti, za bolje društvene i međuljudske odnose, za odlučujući položaj radnog čoveka u našem društveno-ekonomskom 1 затшоџргаупогта političkom sistemu, za široku „povezanost sa svim narodima i pokretima u svetu koji se bore za oslobodilačke ciljeve.

To je naša istorija ı stvarnost, kojom se uvek možemo ponositi i na kojoj počiva veliki ugled i duboko uvažavanje naše zemlje u svetu.

Sve je to učinjeno i dalje se razvija i produbljuje pod vođstvom druga Tita kao rukovodioca Saveza komunista Jugoslavije i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Njegovo delo i ličnost, koja je u neprekidnom stvaralačkom zamahu, obeležavaju celu jednu epohu svetske istorije, sastavni su deo naše i svetske istorije.

Filatelija je, kao društvena aktivnost i istraživački rad, samo jedna od bezbroj mogućnosti da se ma vizuelan, estetski privlačan i muzeološki atraktivan način izloži taj tok istorije, da se prikažu njeni graditelji i. zabeleže rezultati njihovog, dela.

Posetioci ove izložbe imaće zadovoljstvo da saznaju u kojoj meri su te matike vezane za ličnost i delo druga Tita, ovde obrađene i prikazane prisutne u živoj aktivnosti filatelista iz svih krajeva Jugoslavije, počev od pionira i omladinaca, do najistaknutijih kolekcionara. Takođe, da ma ovoj, drugoj u nizu planiranih filatelističkih izložbi u Muzeju „25. maj” sagledaju bogatu i raznovrsnu izdavačku delatnost Zajednice jugoslovenskih pošta, odnosno Biroa za marke i izdavačko-informativnu delatnost Zajednice jugoslovenskih PTT i napore koji se ulažu da kroz tu delatnost izraze sve one značajne poruke i vrednosti koje ličnost i delo druga Tita imaju i nose.

Muzej „25. maj” je široko otvorio svoje prostorije i ovom izložbom uveo nas u jedno novo, nesvakidašnje viđenje sa drugom Titom, u jedan neuobičajen i izuzetno zanimljiv susret sa njim i njegovim delom, i time, sa nama samima.

И Možemo svi zajedno poželeti da u budućnosti ovakvi susreti budu sve brojniji. Lazar Mojsov: Iz uvodne reči prilikom otvaranja izložbe „Tito u filateliji”? u Muzeju „25. maj”, maja 1979. godine

7