Filatelista

O težini pojedinih vrsta, prema Ovoj osnovnoj podeli, u ovome „trenutku teško je govoriti dok se ne utvrdi zastupljenost ovih vrsta u ukupnom tiražu.

Recimo i to da u svojoj katalogizaciji noviteta, Mihel/Michel rundschau 9/80) navodi druge vrednosti kako kod češljastog tako i kod linijskog tipa zupčanja:

2.6. 135, 221. 1315 i ZIL. 10%.

Ova nepravilnost je verovatno posledica greške načinjene prilikom davanja

• • • . • * . ге" • · • •

podataka za katalogizaciju. U istoj informaciji se spominje varijetet: crta izme. đu „1” i „9” u 1980. (polje 6, na delu tiraža) o što vidimo, studioznija obrada ovoga izdanja tek predstoji.

VISOKA OCENA DUŠANU LUČIĆU ZA MARKE OLIMPIJADE

„Najviša ocena za maštovito rešenje jugoslovenskog umetnika Dušana Lučića”. Ovim rečima komentator čitane rubrike „Gledišta”, uglednog „Philatelic Magazine” počinje prikaz našeg prigodnog izdanja povodom održavanja letnjih olimpijskih igara u Moskvi. Motivi na ovim markama, „detalji sportske sprave u korišćenju”, veoma su originalno rešenje. U poređenju sa našim prigodinm izdanjem povodom zimske olimpijade, „misam siguran da bi oba izdanja mogli svrstati u sličnu klasu”, kaže se na kraju ovog komentara. Treba naglasiti da su o idejnim ii ana naših maraka koje je pripremao Dušan Lučić pisali u svojim glasilima i filate. isti u, Grčkoj, SR Nemačkoj Д Austriji, takođe vrlo pohvalno. Tome se može

KATALOG POŠTANSKIH MARAKA BALKANSKIH ZEMALJA

U grupu „regionalnih” kataloga spada i ovogodišnji katalog balkanskih zemalja, izdanje engleske firme Stenli Gibons. Cena pomenutog izdanja je 10.50 fun-

ti a može se poručiti od Harris Publications Ltd., 42 Maiden Lane, London WC2E 7LW.

PUBLIKACIJE — AEROFILATELIJA

Jedan kongresni materijal, na engleskom jeziku, mogao bi privući pažnju, pre svega aerofilatelista. Reč je o publikacıji čiji je izdavač Organizacioni komitet aerofilatelističkog kongresa 1980. U dvadeset kraćih eseja, raznih autora, na interesantan način se govori o počecima poštanskog saobraćaja vazdušnim putem. Svaka od zemalja predstavljenih u ovome radu data je sa dve stranice teksta} Između više evropskih i nekoliko vanevropskih zemalja, nalazi se i esej o počecima vazdušnog-poštanskog saobraćaja u našoj zemlji. Izdavač: Aerophilatetie Ćo-ordination Comitte, 338 City Road, London ECIV 2PX. Cena je 2.50 engleskih funti.

23