Filatelista

VESTI, PISMA, NOVOSTI ...

U Subotici se od 2. do 7. novembra održao tradicionalni susret filatelistič ke omladine SAP Vojvodine — IV POFIZ, pod pokroviteljstvom Preduzeća PTT saobraćaja „Severna Bačka” iz Subotice i Saveza socijalističke omladine Subotica. Izložba je bila otvorena u prostorijama Radničkog univerziteta „Veljko Vlahović u Subotici. Za učesnike i goste održano je predavanje o prvim poštanskim žigovima posle završetka rata u Vojvodini i organizovana poseta Muzeju grada i Paliću.

Izloške pionira i omladine Ocenjivačka komisija je vrednovala po opštim pravilima FIP i po Pravilniku IV POFIZ-a.

х х х

Udruženje filatelista tematičara u Brčkom osnovano je 1976. godine i danas broji oko 50 članova. Udruženje ima svoje prostorije i ostvaruje blisku saradnju sa odgovarajućim telima Republičke konferencije SSRN BiH, zatim sa radnim organizacijama ı organima društveno-političkih organizacija u Brčkom, sa drusim filatelističkim društvima u BiH, Filatelističkin društvom iz Rijeke. Članovi Udruženja su objavili preko 30 članaka u dnevnim i nedeljnim listovima o svom radu, a izdaju i Bilten dva puta godišnje. Novembra prošle godine održana је 1 ргva filatelistička izložba u Brčkom, što je obeleženo izdanjem prigodnog koverta i upotrebom prigodnog poštanskog žiga.

Zoran Janjić POO KBO

Na međunarodnom referendumu koji je organizovan od strane „Collezionista”, poznatog filatelističkog časopisa, za najlepšu poštansku marku na temu „Međunarodna godina deteta”, u konkurenciji velikog broja izdanja blizu 200 poštanskih uprava iz celog sveta, proglašena je poštanska marka Francuske Polinezije. Ova 15ta marka je dobila prvu nagradu i na Jesenjem salonu filatelije u Parizu.

XX

i U povodu 60-godišnjice organizovane filatelije u Mostaru, Udruženje filatelista „Moštar” izdalo je prigodan „koverat па čijoj je ilustrovanoj strani, odštampan faksimil marke sa motivom čuvenog Starog mosta sagrađenog 1566. godine. Marka sa likom druga Tita je žigosana sa prigodnim žigom od 24. maja 1980. godine, kada je otvoren IV Festival filatelističke omladine Jugoslavije. Tiraž OVOg koverta je 1.000 komada.

Povodom IV Festivala filatelističke omladine Jugoslavije koji je održan u Mostaru, izdat je prigodan koverat u tiražu od 500 komada. Oba koverta mogu se poručiti na adresu: Selimović Bajro, Drapšinova 39., 79000 MOSTAR.

Serdarević Šemsuđin

Хи у У

Od 6. do 8. septembra 1980. godine u Luksemburgu je održana XI međunarodna izložba železničara-filatelista na kojoj je u preko 700 vitrina izložilo svoje zbirke 112 izlagača iz 16 evropskih zemalja, među kojima i izlagači iz Jugoslavije. Konkurencija Je bila vrlo jaka, naročito u kategoriji železničke tematike fako da nije dodeljena nijedna zlatna medalja već samo jedna pozlaćena i brnih i bronzanih medalja. Naši izlagači su osvojili: i nu i jednu Dronzanu sa počasnim nagradama, a o bronzanu medalju.

Istovremeno. je održan XII kongres železničara — filatelista Evrope kao i XIV kongres Motivske grupe FIP-e za železnički saobraćaj.

Jordan Peševski x. 29. januara 1980. godine održana je godišnja konferencija filatelističkog druš-

· tva „Kosmos” iz Zemuna na kojoj je podnet izveštaj o radu i aktivnosti društva u protekloj 1979.godini.

28