Filatelista

ПОМОЋНИ ПОШТАНСКИ ЖИГОВИ СРБИЈЕ

Војин Вишацки, Београд

Осим редовних поштанских жигова са датумом /месни, упутнички, путујући/, поштански службеници употребљавали су и жигове без датума као и помоћне манипулативне жигове. У жигове без датума можемо сврстати уредске као и већину жигова за наплату поштарине /франко/ и препоруку. Међутим у употреби се налазе и помоћни манипулативни жигови, чија је карактеристика да се састоје од неколико бројева или слова са оквиром или без оквира. Такође у употреби су и жигови са натписом, који означавају поштанско-манипулативну радњу, неки са датумом, а неки без датума. Боја ових жигова је најчешће црна, често љубичаста, остале су ретке. Величина и облик ових жигова су различити. Сви се ови жигови налазе на поштанским пошиљкама и према степену своје реткости могу повећати вредност поштанског документа. Међутим код групе честих жигова налазимо и ретке примерке било по облику или боји као што је случај код секторских, порто и франко жигова. Према мојим истраживањима установио сам следеће групе жигова:

Франко жигови

Од успостављања директног саобраћаја са Аустро-Угарском 1869. године, на писмима поред месних жигова и жигова „наплаћено и препоручено налазимо такође жигове у виду скраћених назива са словним ознакама. Познати су ми следећи жигови:

„РО“, почетна слова од француских речи „Рауб а дезнпаПоп“, што значи да је поштарина наплаћена до одређеног места /сл. 1 и 2/,

2. „РР““, почетна слова од француских речи „Раув рагцеЏетеп!", што значи

да је поштарина делимично плаћена /сл. 3/.

PJ

Слика 1 Слика 2 Слика 3

Порто жигови

Уместо порто марака које су у Србији уведене 1.04.1895. године /С. Новине, бр. 67, 1895. година/, да би се применила доплата за сва писма која нису довољно франкирана и нефранкирана уротребљавани су жигови који су означавали да треба да се изврши наплата одређеног износа за недовољно плаћену поштарину. Употребљавани су пре пуштања у промет порто марака. Колико сам могао установити срећу се жигови /за десет и двадесет пара/ у црној и љубичастој боји.

Ови су жигови врло ретки, а могу се наћи у времену од 1873. до 1891. године на писмима и дописним картама.

Познати су ми следећи жигови:

1. Жиг са арапским бројевима /сл. 4 и 5/,

2. Жиг кружног облика са арапским бројевима /сл. 6/.

с) 20 00

Слика 4 Слика 5 Слика 6

12