Filatelista

пе) — ceo kompleks izveo je „Energoprojekt” po sistemu „pod ključ”,

U Panami, „Energoprojekt” je izgradio hidroelektranu Bayano na istoimenoj reci, snage 300 MW.

Marka od 17 c. (Yv. br. 910) iz panamske serije izdate 1982 godine povodom 8godišnjice smrti generala Omara Torihosa, prikazuje betonsku branu ove hidrocentrale, visoku 72 m.

Иштван Ердељи, Сента

СИБИЊАНИН ЈАНКО

Позната српска пословица „Страдао као Јанко на Косову, односи се на мађарског војсковођу Јаноша Хуњадија, који је 1448 године поражен од Турака на Косову. Ова околност, као и да је 1456. године умро под зидинама Београда (вероватно код Земуна), марке које се односе на њега уврштавају у ЈУГОСЛАВИКУ.

У односу на Хуњадија марке су издале Мађарска, Румунија и Бугарска. Овог пута желим упознати читаоце, односно скупљаче Југославике са два најновија издања из ове уже тематике. Мађарска пошта је крајем прошле године за Дан марке издала две марке номинале 442 Фт. од којих једна представља споменик Хуњадију под реконструираним _ зидинама – будимске тврђаве.

Нешто касније је издат блок од шест марака (по две форинте) у спомен отварања мађарске капеле у Ватикану. Једна од марака преставља како папа Каликст трећи објављује декрет о обавези подневног звоњења у спомен победе Хуњадија над Турцима код Београда. На истој марци је приказан Свети Јован од Капистрана, који је умро у Илоку а тамо је и сахрањен. Заражен од куге, вероватно 'истовремено када и Хуњади, живео је неколико недеља дуже.

Румунска пошта је 1929 и 1956 године издала марку са ликом Хуњадија а Бугарска 1935 године.

У мноштву мађарских издања пре свега обратити пажњу на редовну сеРију из 1926/31 у којој вредности од 10, 16, 20 и 25 филира представљају исти пејзаж Будима, као малопре приказан Дан марке 1982.

+

У редовној серији 1943, године вредност од 4 филира представља Хуњадија, а иста марка се појављује после ослобођења у провизорним серијама са осам разних прештампавања.

На лик Хуњадија наилазимо и на маркама од 1952, 1956 и 1974, године. Године 1981 у серији историјских 3астава вредност од 60 ф. представља Хуњадијеву заставу. У тој застави посебно требамо обратити пажњу на Хуњадијев грб у средини, који представља гаврана. Из овог грба је узет данашњи симбол мађарске поште, који се појављује и на маркама и на пригодним и машинским жиговима.

На Дунавској серији из 1967 године на вредности од 1 Фт налази се лађа, која носи име „Хуњади“, што се са лакоћом може прочитати на марци. Ова марка је 1981 године репродукована такође на дунавској серији (марка на марци), са истом лађом, али у овом случају је толико малена, да се не може прочитати назив.

Међутим не смемо заборавити оно најстарије: још 1896, године у једној дужој серији издата је илустрована дописница (целина) са сликом Хуњадија и његове пратње на коњу.

На крају на марци од 30 ф. из 1944 представљена је Силађи Ержебет, која је била супруга Хуњадија, а и њихови синови, Ласло и Матија Корвин су приказани на маркама. Ласло је био жупник Бача, Матија је ратовао са Турцима у Србији и Босни.

Јован од Капистрана, о коме смо говорили на почетку, приказан је на двема маркама Ватикана и на једној из Шпаније,

23