Filatelista

AEROFILATELIJA

РЕМ! СЕТ ВЕОСВАр —2АСВЕВ — ДВАС — ВЕС

Posebno zanimljivo pismo ха јивоslovenskle aero-filateliste je svakako ovo, koje je letelo na liniji BeogradZagreb-Grac-Beč. Taj prvi let obavljen je 31. marta 1980 godine.

Interesantno. je, da pismo iz Zagreba nije upućeno u Beč kao odredište,

КОСМОС

Povodom 25-godišnjice NASA, 14. avgusta 1983 godine puštena je u tečaj marka od 9,35 dolara sa prikazom orla (simbol vozila koje se kretalo po mesecu 20. jula 1969 godine — Apolo 11) i slikom punog meseca u pozadini, po snimku astronauta sa Apola 16 pri letu 16-27. aprila 1972 godine.

30.avgusta 1983 godđine, iz Rosmičkog centra Kenedi, po osmi put je роleteo Space Shuttle sa astronautima Truly, Brandenstein, Gandner i Bluford (prvi američki crni astronaut), te je za ovu priliku marka poslužila za zvaničnu astronautsku poštu — naime, 260 hiljada koverata sa specijalnim žigom putovalo je u kosmos u naročitom kontejneru. Ovi koverti su po spuštanju kosmičkog taksija prodavani po ceni od 15 dolara.

24

Mit faftpoft hefiteti, | бројем 8 а |

već u — Berlin. Drugim rečima, ono Je išlo avionom do Beča, a zatim redovnom linijom Beč-Berlin do primaoca, gde je stiglo 1. aprila iste godine.

M. Josipović, Beograd

Ули AVIDNON~PAR AVION

Stierstr,. 24

KOSMOS

ZVANIČNA ASTRONAUTSKA POŠTA

Marka je izdata u sveščicama sa po tri mprimerka, a predviđena je za „Express Next Day Service”, tj. hitnu poštu sa isporukom sledećeg dana za pakete težine do 2 funte (900 g).