Filatelista

MAKSIMAFILIJA

MAKSIMUM KARTA ZA ZMAJA

Povodom izdanja maraka „150-godišnjica J. J. Zmaja' izdate su dve maksimum. karte (1000 kompleta) sa prikazom pesnikovog portreta, odnosno naslovne strane prvog broja „Nevena”. Karte se mogu dobiti po ceni od 50 dinara na adresu: РЕ „Novi Sad”, pošt. fah 43, 21000 Novi Sad.

USPEH NAŠIH MAMSIMAFILISTA

Na atinskoj izložbi „Balkanmaks” u aprilu 1983, bila su i dva jugoslovenska eksponata, koji su dobili nagrade. ЕКзропаћ sa iugoslovenskim materijalom koji je izložio Janez Plevel iz Ljutomera dobio je srebrnu medalju sa pohvalom Ocenjivačkog suda, a eksponat Dr. Branislava Novakovića iz Beograda („Arhitektura”) srebrnu medalju.

PRVE ZVANIČNE AUSTRIJSKE МАКУМОМ KARTE

Austrijska poštanska uprava nameTrava da izdaje 2-3 „zvanične” maksimum karte godišnje. Prvoj izdanje ove Vrste je sa devetom vrednošću „Moderne umetnosti u Austriji”, 7. oktobra 1983 godine.

Maksimum karta prikazuje sliku Gottfrieda Kumpfa, koja je data na odgovarajućoj marki od 4 S. Na poleđini dopisnice naznačeni su tehnički podaci uz napomenu „1. zvanična. maksimum karta austrijske pošte”,

a ove maksimum karte je 11 auStrijskih šilinga.

MAKSIMUM KARTA IZ OSIJEKA

. Filatelistički klub Osijek svake godine na neki način obeležava 17. okiobar kao Dan filatelističkog kluba — u Spomen na dan osnivanja 1937 godine. Ovom prilikom izdata je prigodna koverta i maksimum karta koja daje Drikaz kao i nova franko marka od 5 inara: „Stari Osijek, — detalj iz Osječке tvrđave sa zgradom gradske straže ! žavjetnim kipom protiv kuge iz 1729 de Prikaz na žigu je takođe UuSađen sa predstavom na marci. . Ova maksimum karta može se dobiti po ceni, od 20 dinara na adresu: Stanko Novaković (za FD Osjek), Vukovarska 100/III, 54000 Osijek.