Filatelista

Zaključak: pošta u Rio de Janeiru izdala je dvije prigodne ili FDC koverte. Ali to nije sve. U posjedu sam i izdanja, koje brazilci nazivaju FOLHINHA, što bi odgovaralo izrazu „list”, Na ovom listu se nalazi isti žig kao na pomenutim kovertama. Imam podatak, a to se vidi i na poleđini folhinhe gdje se nalazi broj, da je tiraž ovog materijala 500 primjeraka.

U našoj zemlji sam također ргопаšao dva izdanja koja nigdje nisu objavljena: — među poštanskim celinama Jugoslavije, a posebno u temi „Tito u filateliji nije registrovana dopisnica sa odgovorom, koju je izdao Zavod za transfuziju krvi SR BiH. Na obje доDpisnice (uputna i ona za odgovor) uštampane su poštanske marke, vrijednosti 0,90 dinara (zelena, portret Ti-

IZLOŽBA U MUZEJU „9%. MAJ” U BEOGRADU

Povodom 40-godišnjice zasedanja Avnoja i bitaka na Sutjesci i Neretvi, od 27. novembra o. g. do 15. januara 1984, održava se VI. filatelistička izložba u Muzeju „25. maj” u Beogradu, a izdata su i dva prigodna koverta u tiražu od po 1000 primeraka sa markom od 5, odnosno blokom od 30 dinara (AVNOJ) uz prigodni žig na dan otvaranja izložbe — 27. XI 1983 godine.

TITO NA STRANIM MARKAMA i

U okviru serije „poznate ličnosti” Centralnoafrička republika je januara 1983 izdala marku i blok od po 110 fr CFA (zupčano 1 nezupčano) u počast maršala Tita. Na marki je prikazan lik maršala Tita s profila, a na margini bloka partizani sa zastavom u maršu, mitraljesci u borbi, spomenik u Kumrovcu i grb SFRJ.

Postoji i prigodan koverat; žig običan Bangui.

ta, crtež B. Jakca). O ovoj dopisnici je svojevremeno pisao Dr. Branko Novaković u PTT Vjesniku, pa ipak nigdje nije uvrštena.

— dalje, zanimljiva je dopisnica u izdanju Podružnice Saveza filatelista BiH u Derventi (u to vrijeme društva u BiH nisu bila formirana), povodom 1. izložbe maraka u čast 60. rođendana Maršala Tita, 25. maja 1952. na dopisnici je nalijepljena redovna marka od l.-dinara i žigosana žigom Derventa, 25. У. 1952.

Џујегеп зат да шта još ovakvog ne istraženog materijala koji do danas nije evidentiran, pa dobrotom uredništva „Pilateliste” nudim svoju adresu (Nemanjina 1, 71000 Sarajevo) za eventualnu obavijest, a time i дорипи таЕег јаја.