Filatelista

~

IZLOZBE

7 dalelista

ČLANSTVO

Kopenhagenski filatelistički klub je pravo mesto boravka mnogih filatelista. Svaki put prilikom obeležavanja godišnjice Kluba, članovi koji su u njemu proveli 25, 40, 50, a dosta njih i 60 godina, dobijaju odgovarajuća priznanja. Veliki broj danskih i inostrarih filatelista obradovaće saznanje da je najstariji među veteranima dobro poznati Tag Bancen, koji je član punih 68 godina ali još uvek redovan i aktivan član na svakom nedeljnom sastanku.

Na kraju, recimo i to da je predsednik Kluba, od 1976.godine Knud Mor, koji je,

takođe, i predsednik Danske Filatelističke 1. КАМЕНА 4 federacije ı svetske izložbe HAFNIA 87. :

(za „Filatelist, sa engleskog prevela Ve- bh 4

ra Corcoran)

Novi Sad '87

MEMORIJALNI CENTAR „JOSIP BROZ TITO“

Stalnom izložbenom postavkom etnografske zbirke u Starom muzeju Memorijalni centar „Josip Broz Tito„ otvorio je svoju poslednju muzejsku jedinicu u Beogradu.

Etnografska zbirka se kontinuirano formirala u razdoblju od 1944. do1979.godine od poklona koje je Josip Broz Tito dobijao u raznim prilikama povodom značajnih poseta širom Jugoslavije i inostranstva, za rođendane, za jubileje, prilikom prigodnih svečanosti i proslava, kada je kao kum davao imena deci mnogih porodica širom Jugoslavije. Zelja darodavca bila je da drugu Titu poklone najlepše i najvrednije predmete od kojih mnogi, specijalno izrađeni za tu priliku, lepotom izrade i zanatskim umećem spadaju u najviše domete jugoslovenskog narodnog stvaralaštva. Brojne posvete, ponekad ispisane i neveštom rukom, ukazuju prvenstveno na istorijski značaj eksponata: kada se tome dodaju kulturna i materijalna vrednost, onda se sa pravom može reći da se ova etnografska zbirka svrstava u najvrednije u našoj zemlji.

Cilj izložbene postavke je da ukaže na raznovrstan sadržaj zbirke u celini, kao i na brojnost darodavaca i njihove rezličite strukture (šefovi država, carevi, kraljevi, predsednici, predstavnici raznih organizacija, službi, institucija, stanovnici gradova i sela), bez obzira na teritorijalno poreklo i vremensku distancu. Predmeti su grupisani prema tematskim i tipološkim celinama: poruke, narodne nošnje iz Jugoslavije, staro oružje, predmeti zanatske izrade, nošnje iz sveta. lako je teško izdvojiti bilo koji od 350 predmeta, posebno mesto svakako imaju oni koji su predsedniku Titu dodeljeni prilikom proglašenja za doživotnog Admirala Bokeljske mornarice, počasnog Vojvode alkarskog, i počasnog građanina Sarajeva, jer svaki od njih, bez obzira na vreme nastanka, etnološku vrednost ili poreklo, na specifičan način izražava pijetet prema Titovoj ličnosti.

22