Filatelista

Салве вла

b. Pisma iz logora za internirana lica. | | =“

Broj ovih logora bio je manji u odnosu na konc logore. Međutim internirana lica imala su veće mogućnosti za pisanje. Internirci su se koristili, takođe, kao i ratni zarobljenici, posebnim štampanim formularima u vidu pisma za slanje poruka svojim najbližima. Taj se filatelistički dokumentacioni materijal još uvek može naći, ali ga ima manje nego pošte ratnih zarobljenika. Još uvek se može sastaviti dobra zbirka koja može da se bori za neku od visokih nagrada. . Internierten-Post Internierten-Post И ПН =

1

+ окт Emplangsort ci, GV

ОЗЕ ТЕГЋ AS читаве: —У ОУ ЕДЕМА ЈУО

Gebuhrenireil 'Gebuhrenireil о

Nemačka dopisna karta za internirana lica sa Nemačka dopisna karta poslata а Oflag oznakom vojne cenzure poslata za Beograd VIC za Beograd i naknadno pregledana od ame ričke cenzure.

Ili POŠTA RATNIH ZAROBLJENIKA

Kao što smo u početku naveli, na izložbama su učestvovala i dva izloška sa filatelističkom dokumentacijom o ratnim zarobljenicima iz prvog svetskog rata. Povodom toga možemo istaći da je broj logora ratnih zarobljenika iz prvog svetskog rata, u odnosu na drugi, bio daleko manji. lako su učestvovale velike evropske sile sa milionskim armijama, ipak to nije bio onakav sudar dva bloka kao u drugom svetskom ratu.

Za one filateliste koji su se opredelili za stvaraju zbirke pošte ranih zarobljenika iz prvog svetskog rata, mogu istaći da je filatelistččka dokumentacija još uvek prisutna među nama do današnjih dana, i da se još mogu naći neki dokumenti koji nedostaju u pojedinim zbirkama. Najveći broj logora za ratne zarobljenike formirale su Rusija, Austro-Ugarska, Nemačka i Italija. Međutim, treba istaći da je i mala Srbija, učesnica u ratu, formirala logore za ratne zarobljenike, uspostavila logorsku poštu sa cenzorima za kontrolu pošte ratnih zarobljenika. U prvom svetskom ratu veliku ulogu imao je i Crveni krst. Njegova velika uloga došla je do vidnog izražaja i u drugom svetskom ratu.

Ali, najpre da se osvrnemo ukratko o ulozi Crvenog krsta u prvom svetskom ratu.

U Srbiji je služba traženja delovala još u balkanskim ratovima. U Beogradu je 15. HI 1911. bila osnovana „Agencija za ratne zarobljenike za sve zaraćene strane”. Delatnost se produžuje i u toku prvog svetskog rata. Do evakuacije Srbije (1915), u Beogradu se nalazilo sedište Srpskog društva Crvenog krsta. U toku rata sedište je bilo u Ženevi, u Švajcarskoj. Takođe, u Ženevi se nalazio i Biro za familijarno obaveštavanje između Srba. U Solunu i na Krfu nalazili su se „Izveštajni biroi” Srpskog društva Crvenog krsta. Prepiska Društva i Biroa u toku rata ostavila nam je dragocene filatelističke dokumente s oznakama raznih žigova, kako cenzurnih i vojnih pošta, tako i raznih tranzitnih.

Jedna od glavnih poluga Centralnih sila, Austro-Ugarska, formirala je u okviru svog društva Crvenog krsta službu traženja. Zbog velikog broja neprijateljskih ratnih zarobljenika, a i svo-

jih u neprijateljskim logorima, u Beču je formiran centralni punkt za traženje ratnih zaroblje– nika.

17