Filatelista

Zilatelidta

Naziv ovog potražnog odeljenja glasio je: „Geme/insames Zentr. Nachw. Buro, Wien I, Tusch Lauben 8”, odnosno Zajednički centralni potražni biro. Pisanje je bilo dopušteno samo preko ove adrese. U ovom birou rukovalo se kako sa pošiljkama ratnih zarobljenika nepoznatog boravišta, tako i onih poznatih boravišta, bilo da su u bolnicama ili logorima. Poštanska ko-

respondencija ovog biroa, ili pošta koja je prolazila kroz biro, čini danas vrlo vrednu filatelističku dokumentaciju na temu Crveni krst i Pošta ratnih zarobljenika.

Dopisnica za ratnog zarobljenika

615 1 Сеђићгетге ! a Ka Pfathise | Carle postala de rćponsa – GS, АМБЕМЕМРО5Т — 5 | Antwort - Postkarte

Corresjoyjda, И Рафоппјета де дчетте 5

МУ —

OSA

Vu

Мњевфег 2 зуб па стег 1 apevben ~ ба –

r бе зен он 2 ~ |

Та : ИЋЛРр је уотате 1127 35 Srase 7 У. pionir Рен У ве сеаа 2 гае

~. а „ЈУ

Diensgrad{, у ЕУ res

Је TI

Ба бај јони |; Erkennungs-N* Fu, - не) Ја 24] падине и Ме

~ = = = = > > Ф o в - "п = • e NEI ~“ + ~ Xooddq ортучљен

Zone laser Ме миса Бање. зе Sud Оезјеттекћ - лик 4 МИ: Amerikamuscbe | Лпсекавне Nichižuirellendes urvhstreichen Lnghsehe Alatke Mayer les mentions tutiles Низмхеће Muse ИЕ

Adrese:

Francuska dopisna karta poslata iz logora br. Jugoslovenska dopisna karta za odgovor iz те151 za logor u Kraljevićevu. sta Halle poslata za logor br. 234 u Vršcu.

Veliki ratni sukob dva vojna bloka u drugom svetskom ratu, uz učešće milionskih armija, imali su za posledicu velike napore za obe zaraćene strane da formiraju veliki broj logora širom Evrope za smeštaj ratnih zarobljenika.

Osim te delatnosti koja će poslužiti smeštaju ratnih zarobljenika, zarobljenicima je trebalo omogućiti dopisivanje s porodicama i rodbinama.

Pod boštom ratnih zaroblienika podrazumevamo pismonosno saopštenje s određenim brojem reči na posebno štampanim formularima, a kojim se ratni zarobljenik imao pravo koristiti u skladu sa međunarodnom konvencijom o ratnim zarobljenicima. Takođe, imao je pravo prijema paketa u za to određeno vreme.

Prepiska ratnih zarobljenika sa svojima u domovini ostavila je vredan filatelistički dokumen-– tacioni materijal iz drugog svetskog rata.

Poštanska prepiska ratnih zarobljenika može se sistematizovati na ove načine:

Generalno obrađivanje pošte ratnih zarobljenika svih učesnica u ratu.

Istraživanje i svrstavanje pošte ratnih zarobljenika glavnih zaraćenih strana.

Istraživanje i sistematizovanje do specijalizacije pošte ratnih zarobljenika svoje zemlje.

AT о ~ у ил КпеавдеГапдепепроз!

__Kriegsgelangenenpost

2 Oilaa VIC | Rackanhwobrief __ | омовјв) | пије = Goprihitl Lettre de rćpomse ~ PNI · Miickantwortbrief Фергтиј] \č - ај 5

= lLettre de rćpone < 5 o E An den Kriegsgefangenen. „(aan И Јањ,

OVIE Gefangenennummc: : „AU E KOJ Кома да. римање ad -Oifizierlager

per-Bezcichnung: VI Designatjsa de ceb brurk·Eversheide

• Bezeichnung: Desusatee da cap VI C La

Gebuhrenireil

Frane de port! Deulschland (Allemagne) ei! паљење a Deulschland {Allamodn=) OU U

Nemačka dopisna karta za odgovor poslata iz Nemačka dopisna karta za odgovor poslata iz Loznice za Oflag VIC. Beograda za Oflag VIC.

24