Filatelista

Суааге а

deće napise: „Dopisnica” ili „Dopisna karta” ili „Carte postale”, a kao zanimljivost potrebno je navesti i podatak da se često nalazi i napis „Srbija”. To može da navede na razmišljanje da li je u pitanju inercija u odnosu na dopisne karte Kraljevine Srbije, ili sada, u postojećoj Kraljevini SHS, takve dopisnice sa napisom „Srbija” predstavljaju nekakvu ravnotežu sa pretiscima „Hrvatska” ili „Bosna i Hercegovina” na već spomenutim provizorijumima. Pored ovih, nalazimo još i dopisnice sa različitim osobinama kao, na primer, oznake izdavača, ili sa prednjom stranom koja je u celosti predviđena za adresu.

Ovakve dopisnice u prometu na teritoriji istočne polovine države postojale su više od godinu dana, i bile su legalno sredstvo poštanske komunikacije, pa je potrebno da budu zabeležene kao takve.

Pošto do sada ne postoje potpuni objavljeni podaci o ovakvim dopisnicama, sigurno je da će se pojavljivati i novi, naročito ako se učvrsti interes za ovaj period, odnosno za ova izdanja dopisnica. Među najčešćim u opticaju, nalazimo dopisnice na kojima su označeni ovi izdavači: 1. Miloje Žilović, Valjevo (štampa crna, avers ceo za adresu)

2. Vladimir Matić, Valjevo (štampa mrka, avers ceo za adresu)

3. Knjižara Despotović, Zaječar (štampa crna, avers ceo za adresu)

4. Halić Ćazim, Skoplje (štampa crna, avers ceo za adresu)

5. Knjižara M. Ristivojevića (štampa crna, avers podeljen na dve polovine)

6. Studentska knjižara, Kragujevac (štampa crna, avers podeljen na dve polovine).

КРАЉЕВИНА СРБА, ХРВАТА и СЛОВЕНАЦА

ДОПИСНА КАРТА — БОРБМС, . ~,

4

Ррео Раље љ»

Књиз. Деспоговића, Зајечар.

FIN NILA (464

FILATELIAN MAAILMANNAYTTELY—FILATELISTISK VARLDSUTSTALLNING WORLD PHILATELIC EXHIBITION—PHILATELISTISCHE WELTAUSSTELLUNG EXPOSITION PHILATELIOUE MONDIALE—EXPOSICION FILATELICA MUNDIAL

HELSINKI 1.—12.6.1988

28