Filatelista

Саве да

HRONIKA

Proteklo filatelističko leto ostaće zabeleženo po vrlo živoj filatelističkoj aktivnosti jugoslovenskih filatelista u realizaciji programa i projekata započetih u ovoj i prethodnim godinama.

Pedesetogodišnjica dolaska Josipa Broza Tita na čelo KPJ obeležena je prigodnim filatelističkim izložbama u Titovom Vrbasu, Beogradu, Mariboru i drugim gradovima, a do kraja godine najavljene su izložbe, istim povodom, u svim republikama i pokrajinama. Prigodna izdanja koja prate ove izložbe dopunjuju raznovrstan i zanimljiv materijal na temu „Tito u filateliji”.

U Zagrebu su završene svetske univerzitetske sportske igre. Kao deo kulturnog programa Univerzijade 87, realizovan je filatelistički projekt UNIVESIADE-PHILA 87. Izložbe i prigodna izdanja pre i u toku Univerzijade proširiće krug sakupljača sportske i olimpijske tematike. U pošti jednog našeg jadranskog letovališta gost je tražio „lepe marke" koje je nameravao zalepiti na pismo. Službenica je ljubazno pokazala da ima samo „obične” marke i ovom gostu nije ostalo ništa drugo nego da uzme to što ima. Jedan sagovornik koji se predstavio kao dobar poznavalac prilika u pošti, objasnio nam je da su za pošte prigodne marke skupe i zato ih nema. Ubeđeni smo da svet o nama saznaje i preko naših poštanskih maraka, a onda one ne bi smele biti skupe.

Teme letnjih razgovora „jugoslovenska turistička i kulturna ponuda" ne mogu proći, među filatelistima, bez prizvuka propuštenog da se u praznim izložbenim prostorima i galerijama privremeno useli filatelija.

Za filateliju koja stvara u sadašnjem vremenu, obeležavanje događaja koji godinama dokazuju svoju vrednost i postaju tradicija, znači angažovan pristup i ostavljanje svedočanstva u vidu filatelističko-poštanske dokumentacije. U ovom kontekstu pomenimo u Srbiji: smotru jugoslovenske umetnosti „Mermer i zvuci” koja se održava u Aranđelovcu od 1966. bez traqa u filateliji,

Do sada filatelistički nije korišćen. Simbol

smotre „Mermer i zvuci”

U Narodnom muzeju u Beogradu, studijska izložba „Antički portret na tlu Jugoslavije" i izložba „Svetski majstori moderne umetnosti iz jugoslovenskih kolekcija". U Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti „Umetnička škola u Beogradu 1919 — 1939.

Ovi izuzetni kulturni događaji ostali su filatelistički nezapaženi. Ove konstatacije se mogu preneti i na druge teme: Sport, zaštita prirode i druge.

Na putu kroz podunavske zemlje Međunarodna dunavska regata boravila je u Beogradu. Sport i turizam u isti mah. Povod pravi, ali bez filatelističke ideje.

Ovakvih je prilika još bilo, a mi smo samo želeli da podsetimo na ulogu filatelije u našoj sredini.

JUGOSLAVIJA Ž.JU

Opsežne pripreme za najveću filatelističku izložbu koja se posle 1977. godine organizuje u Jugoslaviji, uspešno su privedene kraju. Održavanje medunarodne izložbe balkanskih zemalja u Novom Sadu omogućili su ZJPTT, udruženi rad SAP Vojvodine koja je domaćin BALKANFILE XI i, svakako, filatelisti svojim radom iz cele Jugoslavije .